Nieuws Kempen de Warande zamelt 22.000 euro in voor getroffen artiesten door coronacrisis

de Warande zamelt 22.000 euro in voor getroffen artiesten door coronacrisis

de Warande zamelt 22.000 euro in voor getroffen artiesten door coronacrisis

TURNHOUT – Terwijl bedrijven en winkels weer zijn opgestart, moeten de deuren van cultuurhuizen als de Warande nog dicht blijven. Normaal zou de Warande deze week het programma bekend maken van het seizoen 2020-2021, maar voorlopig staat alles ‘on hold’. Toch wordt er -letterlijk- achter de schermen hard gewerkt om er opnieuw te staan met een boeiend aanbod van zo gauw dat weer mogelijk is. Ondertussen haalde de Warande met een solidariteitsactie ook al 22.000 euro op.

In de afgelopen weken moest de Warande door de corona-epidemie zo’n 70 voorstellingen annuleren, goed voor 16.500 tickets. 5.000 klanten ontvingen al een mail om hen op de hoogte te brengen van de gang van zaken. Voor een aantal voorstellingen heeft de Warande een nieuwe datum gevonden. Toch is het nog lang niet duidelijk hoe en wanneer de sector weer kan opstarten.

Wachten op duidelijkheid

“We hopen op 20 mei wat meer duidelijkheid te krijgen van de overheid”, zegt Mieke Mermans van de Warande. Zij is op dit moment, in team met Annelies Nagels, artistiek en zakelijk verantwoordelijke van het cultuurhuis. “Vanaf wanneer mogen wij weer podiumactiviteiten aanbieden en onder welke voorwaarden mag dat dan? Moet de 1,5 meter regel worden gerespecteerd? Is er een maximum capaciteit? Mogen artiesten samen op het podium? Kan een orkest bijvoorbeeld spelen terwijl de muzikanten naast elkaar zitten? nu is nog niets duidelijk.”

de Warande probeert hoe dan ook een programma uit te werken dat dit najaar van start kan gaan. Dat zal er anders uit zien dan andere jaren. Sommige theatergezelschappen hebben bijvoorbeeld het zekere voor het onzekere genomen en zijn al beginnen te repeteren aan monologen.

“Nu wachten we nog op maatregelen. Wanneer die er zijn, kunnen we in overleg gaan met gezelschappen en een programma uitwerken”, vertelt Mermans. “Het is een puzzel en op dit moment vooral veel geduld hebben.”

Fonds voor artiesten

Omdat veel artiesten en theatergezelschappen door de coronacrisis financieel in heel nauwe schoentjes komen, hebben de Vlaamse cultuurcentra een solidariteitsactie opgezet. Klanten die al een ticket hadden gekocht voor een voorstelling die nu niet kan doorgaan, kunnen kiezen of ze hun ticket terugbetaald willen, of het geld doneren aan artiesten. De Warande haalde zo al 22.000 euro op.

“Zoiets is wel nodig”, weet Mieke Mermans. “Theatergezelschappen maken onherroepelijk kosten bij het maken van een voorstelling en nu kunnen er geen inkomsten binnen komen. We zijn nog aan het onderzoeken hoe we dat ingezamelde bedrag op een correcte manier tot bij de gezelschappen en productiehuizen krijgen. Daarover over enkele weken meer. de actie is nog niet ten einde, maar wij zeggen graag nu al een grote dankjewel aan de 750 klanten die de waarde van hun tickets investeerden.”

Reageer op dit bericht

Sector
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer