De Wingerd Winkelomheide Geel Huisartsen Tine Caeyers en Ethel Brits mogen hun project voor een multidisciplinaire zorgpraktijk in de kerk van Winkelomheide verder uitwerken. — © Hans Otten

De Wingerd mag plan uitwerken voor zorgpraktijk in kerk

Zorgpraktijk De Wingerd in Geel-Winkelomheide mag van het stadsbestuur van Geel het plan uitwerken om een multidisciplinair centrum te installeren in de Heilig-Hartkerk in het dorp. Het gaat om een nevenbestemming, want er moeten gewoon religieuze vieringen kunnen plaatsvinden.

In het kerkenplan dat Geel enkele jaren geleden opmaakte, stond opgenomen dat de Heilig-Hartkerk in Winkelomheide een nevenbestemming moet krijgen. Dat betekent dat de kerk niet ontwijd hoeft te worden en de kerkelijke vieringen gewoon kunnen plaatsvinden, maar een deel van het gebouw een heel andere functie krijgt. Die is nu gevonden in de multidisciplinaire zorgpraktijk die huisartsen Ethel Brits en Tine Caeyers van de bestaande praktijk De Wingerd er willen uitbouwen. Dit voorstel werd door een jury met leden van de stad, de kerkfabriek, het parochieteam en het bisdom als beste – en in feite enige – ingediende project bevonden. Wel zijn er nog heel wat bekommernissen verwoord die de initiatiefnemers eerst weg moeten nemen.

Het doel van zorgpraktijk De Wingerd is om een multidisciplinair centrum uit te bouwen, waar patiënten op een laagdrempelige manier voor meer zorg en diensten terecht kunnen. Zo kunnen bijvoorbeeld een kinesist, psycholoog en maatschappelijk werker de praktijk versterken. Daarnaast willen de huisartsen er een gemeenschapsvormend project van maken, met bijvoorbeeld een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten bij een tas koffie.