Delhaize Ravels Foto: Marc Peeters

Delhaize Ravels verwijdert foto’s van vermeende winkeldieven

De uitbaters van de AD Delhaize in Ravels hebben foto’s van winkeldieven die even tegen het raam van de winkel hingen, alweer weggehaald. “De actie was niet alleen onwettelijk, maar past ook niet in onze policy”, zegt Roel Dekelver, de woordvoerder van Delhaize.

De zelfstandige uitbater van de AD Delhaize in Ravels besliste eind vorige week om foto’s van dieven die in de winkel betrapt waren, zichtbaar op te hangen. Het gaat wellicht om mensen die rond de jaarwisseling voor een flink bedrag aan sterke drank hadden gestolen.

Aan RTV verklaarde de winkeluitbater vrijdag dat hij handelde uit een soort van onmacht omdat hij zelf niets mag ondernemen om dieven fysiek staande te houden. De winkelier vond ook dat het gerechtelijk apparaat dat dieven moet vervolgen, niet goed werkt. Straffen mogen veel strenger en directer worden. De foto’s moesten volgens hem geïnterpreteerd worden als een vorm van afschrikking.

De warenhuisketen Delhaize zelf was niet opgezet met de actie van de lokale uitbater. “We begrijpen de frustratie van de uitbater als hij meermaals wordt bestolen en zo verliezen moet incasseren”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “Maar als je wil optreden of een punt maken, moet je de wet volgen. Foto’s van mensen zonder toestemming openbaar maken druist in tegen de wet en kunnen we dus niet aanvaarden.”

Na een overleg tussen de warenhuisketen en de lokale uitbater zijn de foto’s weggehaald. De uitbater was tijdens het weekend niet bereikbaar. In de winkel wordt verwezen naar woordvoerder Dekelver.

Laster en eerroof

Juristen bevestigen dat je alleen al met het ophangen van foto’s in een grijze zone terechtkomt. Als er ook nog eens een suggestie aan toegevoegd wordt dat de mensen op de foto strafrechtelijke feiten hebben gepleegd terwijl dat mogelijk nog niet vaststaat, kan dat na het neerleggen van een klacht in theorie leiden tot vervolging wegens laster en eerroof.