JUMBO KASTERLEE Supermarktketen Jumbo zou graag op dit perceel langs de Retiesebaan in Kasterlee een filiaal bouwen. — © RR

Deputatie verleent toch vergunning voor Jumbo, buurtcomité op achterste poten: “We dachten dat project van de baan was”

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft alsnog een vergunning toegekend voor de bouw van een filiaal van supermarkt Jumbo op de Retiesebaan in Kasterlee. Het buurtcomité reageert verontwaardigd op deze nieuwe wending. “We gingen ervan uit dat het project definitief van de baan was”, zegt buurtbewoner Marc Caers.

De vergunningskwestie voor een nieuwe Jumbo langs de Retiesebaan in Kasterlee begint op een soap te lijken. De deputatie heeft tegen alle verwachtingen in dan toch een vergunning toegekend voor het project.

De deputatie van de provincie Antwerpen leverde in september vorig jaar in beroep voor de eerste keer al een vergunning voor de bouw van een Jumbo-supermarkt af. Na verder beroep door het actiecomité uit de buurt heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen in januari van dit jaar de schorsing van de vergunning bevolen en kon Jumbo niet starten met de bouw van een nieuwe supermarkt. Het definitieve arrest bevestigde enkele maanden geleden de weigering van de vergunning.

Ondanks die vernietiging zette de deputatie onlangs toch weer het licht op groen voor Jumbo in Kasterlee. Het buurtcomité reageert verontwaardigd op deze nieuwe wending. “Omdat de Raad voor Vergunningsbetwistingen het oorspronkelijke besluit van de bestendige deputatie had vernietigd, gingen we er van uit dat het project definitief van de baan was”, reageert Marc Caers van het buurtcomité. “We vinden het onbegrijpelijk dat de deputatie voor de tweede keer niet alleen ingaat tegen onze burgerbeweging maar ook tegen ons eigen gemeentebestuur, dat eveneens geen Jumbo in Kasterlee wenst.”

De buren zijn verbaasd door de beslissing van de deputatie en begrijpen het niet. “De deputatie negeert totaal de adviezen van de eigen diensten. De provinciale omgevingsambtenaar gaf tot twee keer toe een negatief advies. Ook de dienst Detailhandel van de provincie concludeerde dat een bijkomende grote supermarkt leidt tot een overaanbod in ons dorp en hierdoor kleinere zaken in het centrum leeg komen te staan”, benadrukt Marc Caers. “Waarom bestaan dergelijke adviesorganen als hun adviezen toch volledig worden genegeerd? En waarom miskent de deputatie het gemeentebestuur als lokale autoriteit?”

Het buurtcomité is het dossier opnieuw aan het bekijken en beraadt zich over verdere stappen.