Ondernemen in het buitenland: Noel uit Dessel

DOSSIER. Desselaar neemt afscheid van zijn gasthof in de bergen: “Weggepest als niet-Oostenrijker, maar in Spanje echt thuisgekomen”

Ondernemen in het buitenland is soms een proces van vallen en opstaan. In 2016 opende Noël Gys Gasthof Starzelhaus in Oostenrijk. Goed een jaar geleden pakte de Desselaar opnieuw zijn koffers om zich in Andalusië te vestigen van waaruit hij nu aan de slag is als tourguide. “In Spanje ben ik echt thuisgekomen.”

Vorig jaar besliste Noël Gys om Oostenrijk en zijn gasthof achter zich te laten en te verhuizen naar Cómpeta in Zuid-Spanje. Voor een globetrobber als Noël Gys was dit slechts een kleine stap. “Globetrotter is inderdaad een correct woord”, beaamt de Kempenaar. “Als ik mijn professionele carrière bekijk was ik slechts zelden lang actief in mijn heimat Dessel. Ik werkte onder meer in het Nederlandse Goes, in Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en ik baatte ook een vakantiepark uit in Wallonië. In 2016 vertrok ik definitief naar Oostenrijk om er aan de slag te gaan als wandelgids. Tijdens mijn tochten zag ik telkens Gasthof Starzelhaus en na twee jaar besloot ik de eigenares ervan op te zoeken. Zij wilde het vakantiehuis niet verkopen, maar ik heb het wel kunnen pachten.”

Noël baatte Gasthof Starzelhaus uit tot hij besloot om naar Andalusië te trekken

Noël Gys maakte van Gasthof Starzelhaus een goed draaiende zaak, maar dat ging niet vanzelf. “Het hotel was al vier jaar gesloten en dus was het een hele onderneming om er een goed draaiende zaak van te maken. Daar slaagden we in, maar toch besliste ik vorig jaar om te vertrekken. In principe had ik het hotel nog tot 2024 kunnen pachten, maar voor mij was het welletjes geweest.”

Julie portretteert het leven in New Orleans: “De belastingen zijn hier lager, maar de risico’s veel hoger”

Noël en zijn partner voelen zich prima thuis in Zuid-Spanje

Zonder te veel in detail te treden, geeft Noël Gys toch een toelichting bij zijn vertrek. “Ik ben als het ware weggepest, want van dag één ben ik tegengewerkt. Al het toerisme in Baad Klein Walsertal is in handen van 15 à 20 families. Als je er als toerist toekomt of als je er komt wonen, is er geen probleem. Van zodra je evenwel een zaak start, hebben zij het gevoel dat je hen iets afneemt. Voor niet-Oostenrijkers of niet-Walzer is het er echt niet leuk om te ondernemen. Ik was niet de enige die dat zo ervaarde. Ook Duitsers maakten precies hetzelfde mee. Hoewel ik mij volledig geïntegreerd had, ben ik nooit uitgenodigd door mede-dorpelingen en op mijn uitnodigingen kwam ook nooit reactie.”

DOSSIER. Guardsquare-CEO Roel Caers runt kantoor met zicht op de Alpen: “Heel wat sollicitanten verkiezen München boven Leuven”

Noël begeleidt nu fiets- en motorvakantie

Dat deed Noël Gys besluiten om elders zijn tenten op te slaan. “Nu woon ik in Cómpeta, tussen Malaga en Granada. Daar ben ik echt thuisgekomen. Momenteel werk ik als tourguide. Enerzijds in Andalusië en anderzijds voor Edelweiss Travel. Voor hen begeleid ik motor- en e-bikereizen. Zo neem ik Amerikanen, Canadezen, Chinezen en Japanners op sleeptouw doorheen Europa of trek ik met Europeanen naar het land van hun keuze.”