Durcolo Turnhout inbraak Inge Achten van tuinhoutbedrijf Durcolo in Turnhout staat bij een gat in een van de muren in haar kantoor. Boven haar eigen bureel gaapt een groot gat in het dak. — © Bart Van den Langenbergh

Dieven richten ravage aan bij tuinhoutbedrijf Durcolo

Dieven hebben donderdagnacht een ravage aangericht in de kantoren van het tuinhoutbedrijf Durcolo op de Industriedijk in Turnhout. Ze maakten een gat in het dak van het gebouw en doorzochten de bureelruimten. “Ze waren duidelijk op zoek naar geld”, zegt bediende Inge Achten.

De daders slaagden er donderdagnacht in om de gebouwen van het houtbedrijf Durcolo op het einde van de Industriedijk in Turnhout binnen te dringen. Het was magazijnier Jony Willekens die vrijdagochtend vroeg de inbraak opmerkte. “Ik was om iets na 5 uur al ter plaatse en ik merkte meteen dat er iets mis was”, legt Jony Willekens uit. “Het raam van de keuken stond open en de elektriciteit stond ook uit. Binnen ontdekte ik een grote ravage in de burelen. Wellicht was de elektriciteit uitgevallen door een kortsluiting omdat de dieven de buitenverlichting hadden stukgemaakt.”

De medewerker ontdekte dat inbrekers twee ladders van Durcolo aan elkaar hadden gebonden met een touw om zo op het dak te geraken. “Ze hebben een groot stuk van de EPDM-dakbedekking (synthetisch rubber, red.) uitgeslepen en de isolatie verwijderd. Via het gat in het dak kwamen ze zo in een van de burelen terecht”, vertelt Jony Willekens. “Ze doorzochten alle kantoren en maakten ook nog eens gaten in de scheidingsmuren van de bureelruimten.”

Scheidingsmuren

Het gat in het dak bevond zich boven de werkruimte van administratief bediende Inge Achten. Zij mocht vrijdag mee de ravage komen opkuisen. “De inbrekers hebben alle schuiven doorzocht en alles overhoop gehaald. Ze waren duidelijk op zoek naar geld”, legt Inge Achten uit. “Ze maakten die gaten in de scheidingsmuren wellicht omdat ze dachten dat er vooraan het gebouw een alarm met bewegingssensor in werking zou zijn. Uiteindelijk zijn ze er van door gegaan met twee geldkoffertjes met ongeveer in totaal 3.000 euro aan wisselgeld. Ze hebben ook een grote kluis meegenomen maar daar zat geen geld in. De inbrekers zijn ook enkel in de kantoorruimten geweest en niet in de magazijnen of productieruimten.”

Via deze aaneengebonden ladder slaagden de dieven erin om op het dak van Durcolo in Turnhout te geraken. — © Bart Van den Langenbergh

Geldkoffertjes

Een ploeg van de politie regio Turnhout kwam ter plaatse voor sporenonderzoek. Een van de geldkoffertjes werd in de buurt van de Industriedijk leeg teruggevonden. “Uit de eerste vaststellingen blijkt dat het de inbrekers vermoedelijk met drie personen waren. Een van hen had werkschoenen aan en de twee anderen sportschoenen”, zegt Jony Willekens.

De politie kamde vrijdag nog de hele omgeving van het bedrijf verder uit. De toegangspoort naar het terrein was donderdagnacht dicht, maar de ongewenste gasten hadden eerst een draad doorgeknipt om binnen te geraken.

Durcolo is sinds 2014 gevestigd op de industriezone Veedijk in Turnhout en is gespecialiseerd in tuinhout, van tuinschermen tot speeltoestellen. Het bedrijf kon vrijdagochtend wel de deuren openen voor de klanten.