ProtectedParadise_KVM03

Dit Kempens afval staat te pronken op de Biënnale van Venetië

We berichtten hier eerder al over de samenwerking tussen kunstenaar Koen Vanmechelen en plasticverwerker ECO-oh! uit Laakdal. Medewerkers van het bedrijf assembleerden het kunstwerk Protected Paradise, dat intussen zijn plaats heeft gekregen op de Biënnale van Venetië. Er is 1.000 kilo gemengd plastic afval in verwerkt, afkomstig van de Kempense afvalinzamelaar.

De installatie staat in de tuin van het Palazzo Franchetti, op een steenworp van het Grand Canale. Eerder mochten iconen als Ali Weiwei, Zaha Hadid en Jaume Plensa hier tentoonstelling. Het kunstwerk is 12m hoog en vormt volgens de kunstenaar een visuele uppercut. Het bestaat uit 6 elementen en 5 materialen “en belicht de fragiliteit van het humanisme in het grote verhaal van de natuurlijke evolutie”.

Metafoor
“De kooi is gemaakt van gerecycleerd materiaal,” zegt Koen Vanmechelen. “1.000 kilo gemengd plastic afval. Ze is een metafoor voor de toestand van onze maatschappij. Bij elke mogelijke dreiging volgt een ophokplicht, met kooien, muren, gesloten centra, wetten en kaders. Dat keert zich tegen de essentie van het leven, en van onze menselijke natuur. Het paradijs heeft zich nooit binnen 4 muren bevonden. Het wordt meegesleurd op de rivier van de evolutie. Het paradijs is als het leven zelf: fascinerend en grenzeloos.”

Het kunstwerk blijft nog in Venetië te bewonderen tot 26 november, het einde van de biënnale.