DOMUS CASEI Gilberte en Philip baten al twintig jaar Domus Casei uit. Foto: Bert De Deken

Domus Casei viert 20ste verjaardag met Zwitserse kaas: “Een van de grootste assortimenten in België”

TURNHOUT - Feest deze maand in kaasspeciaalzaak Domus Casei in de Turnhoutse Patersstraat. Er worden drie Zwitserse kaasplanken verloot en op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart krijgen alle klanten een geschenk en een glaasje bubbels.

In 2003 openden Gilberte Engelen en haar zoon Philip Decoster hun eigen kaaszaak in de Turnhoutse Herentalsstraat. “Maar de familie heeft al decennia ervaring”, vertelt het duo. “In 1945, kort na de oorlog, kreeg ze als eerste toestemming om een winkel te openen. Dat was toen nog een algemene voedingszaak.”

Vandaag vinden klanten kazen uit heel Europa bij Domus Casei. “We importeren rechtstreeks uit Frankrijk, Zwitserland en Italië. De kazen ontdekken we tijdens beursbezoeken of op de vroegmarkt van Rungis in Parijs. We werken vooral met kleinschalige producenten die de kazen op hun eigen boerderij met de melk van hun eigen koeien maken. Van sommige zijn we de enige verdeler in België. Zo zijn we een van de weinige winkels in het centrum van Turnhout waarvoor klanten 20, 30 tot wel 40 kilometer rijden. Naast kazen bieden we ook charcuterie aan, Italiaanse en via een nieuwe samenwerking met slagerij Brabants uit Herentals, en een assortiment broden van een lokale bakker.”

Dieetadvies

De laatste jaren schoolden Gilberte en Philip zich noodgedwongen bij op het vlak van allergieën en intoleranties. “Een industriële brie bevat 50 tot 60% vet, een ambachtelijke uit onze koeltoog maar 20%”, legt Philip uit. “Dat kan een groot verschil maken voor wie bijvoorbeeld lactose-intolerant is. We geven tegenwoordig wel vaker dieetadvies, zelfs aan dokters.”

In de toog van Domus Casei liggen kazen uit heel Europa. Foto: Bert De Deken

In november 2015 verhuisde Domus Casei naar de Patersstraat. “Een levendige straat met veel mooie zaken en leuke ondernemers. We hadden toen ook plannen om Het Atelier, het achterste gedeelte van onze zaak, een eetgelegenheid te maken. Maar ondertussen is er veel daghoreca bijgekomen in het stadscentrum en werd het drukker in de winkel. Er vinden nog wel degustaties en evenementen plaats.”

Rode koe

De twintigste verjaardag van Domus Casei wordt gevierd tijdens het weekend van vrijdag 10 en zaterdag 11 maart. “De klanten krijgen een mooi geschenk, daar hebben we er een tweehonderdtal van voorzien. Op zaterdag serveren we een glaasje bubbels. En tijdens de hele maand maart zijn er verschillende acties rond onze Zwitserse kazen.”

Aan de rode koe in de etalage is duidelijk te zien dat Domus Casei een hart heeft voor kazen uit de Alpen. “Ons assortiment met een dertigtal Zwitserse kazen is een van de grootste in België. We verloten drie mooi gevulde kaasplanken onder de winnende deelnemers van een quiz over Zwitserse kazen. Het zijn geen gemakkelijke vragen, maar het gebruik van online zoekmachines is toegestaan”, besluiten Gilberte en Philip lachend.

Info: http://www.domuscasei.com