Biotrop overgenomen door Biobest

Door de overname van Biotrop verwerft Biobest een belangrijke positie in Zuid-Amerika

Biobest rondde tijdens de eindejaarsperiode de overname van Biotrop Participações S.A. af. De toonaangevende en snelgroeiende speler op de bloeiende Braziliaanse markt voor biologicals wordt daarmee onderdeel van de Biobest Group.

Biobest Group koestert de ambitie om tegen 2034 tot de top 10 van wereldwijde AgTech-bedrijven te behoren en de overname van Biotrop Participações zet deze ambitie kracht bij. Dankzij deze transactie verwerft Biobest een belangrijke positie in Zuid-Amerika en is het volledig uitgerust om van start te gaan met de transformatie van specialist op het gebied van biologische bestrijding en bestuiving in de tuinbouwsector naar een grote speler op het gebied van biologicals in de gehele agrarische sector.

“Ik ben blij dat Antonio Zem als CEO aan het hoofd zal blijven staan van de Biotrop-organisatie, ondersteund door hetzelfde toegewijde senior managementteam”, zegt Jean-Marc Vandoorne, CEO van Biobest. “Zoals onze staat van dienst aantoont, hechten we veel waarde aan continuïteit in onze M&A-strategie. Met deze baanbrekende transactie, die volgt op verschillende andere belangrijke overnames, heeft Biobest nu een overvloed aan mogelijkheden om synergiën tussen haar activiteiten te creëren en tegelijkertijd haar klanten op de eerste plaats te zetten. We zijn vastbesloten om onze groei voort te zetten en een toonaangevende mondiale speler te worden op het gebied van gewasbescherming en gewasvoeding met een nadruk op biologicals. In een wereld die dringend een omschakeling moet maken naar een duurzamere manier van telen met minder chemische bestrijdingsmiddelen, hebben we er alle vertrouwen in dat we ons tegen 2034 in de wereldwijde top 10 kunnen nestelen.”

Kapitaalverhoging van 365 miljoen euro

Zoals overeengekomen in het contract dat begin september werd ondertekend en volledig conform de beoogde tijdlijn voor de afronding van de overname, heeft Biobest ongeveer 85% van de aandelen verworven uitgaande van een ondernemingswaarde van 2,8 miljard BRL (532 miljoen EUR) op volledig verwaterde basis. De resterende 15% wordt na een transitieperiode van drie jaar door Biobest overgenomen.

Tussen de ondertekening en de afronding van de overname voerde Biobest met succes een kapitaalverhoging van 365 miljoen euro door om de transactie te financieren, daarbij ondersteund door haar bestaande aandeelhouders (Sofina, een aantal Belgische families en het management) en nieuwe aandeelhouders (Tikehau Capital, M&G Investments, Unigrains, Sofiprotéol en verschillende families die banden hebben met de meerderheidsaandeelhouder Floridienne).