Nieuws Kempen Drie gemeenten in de Voorkempen schakelen samen detailhandelcoach in

Drie gemeenten in de Voorkempen schakelen samen detailhandelcoach in

Drie gemeenten in de Voorkempen schakelen samen detailhandelcoach in

BORSBEEK/WIJNEGEM/WOMMELGEM – De gemeenten Borsbeek, Wijnegem en Wommelgem gaan samen hun detailhandelsbeleid aanpakken. Samen met een detailhandelscoach van de provincie Antwerpen zoeken ze naar een evenwicht tussen steenweglocaties op de R11 en N116, Wijnegem Shopping Center, kernwinkelgebieden en toekomstige detailhandelsontwikkelingen.

Ken Casier, schepen Lokale economie Borsbeek: “We willen in Borsbeek een beleid uittekenen dat de detailhandel toelaat om zich in de komende jaren optimaal te ontwikkelen.”

Leen Wouters, schepen Lokale economie Wijnegem: “Wijnegem heeft binnen de regio een unieke situatie, met op het grondgebied zowel een bovenlokaal winkelcentrum als de zevenhonderd meter lange handelskern. Hoewel studies uitwijzen dat Wijnegemnaren graag in eigen gemeente winkelen, worden ook hier de panden bedreigd met leegstand.”

Kelly Joris, schepen Middenstand Wommelgem: “Ook in Wommelgem zien we een trend naar meer winkels met een grote vloeroppervlakte op de gewestwegen. Tegelijkertijd zien we de kleinere winkels uit onze centra verdwijnen.”

Detailhandelscoach

De provincie Antwerpen heeft nu al 6 jaar detailhandelscoaches in dienst. De coaches zijn detailhandelsexperten, die aanvullend werken op de bestaande expertise in gemeenten.

“We beschikken over een uitgebreid aanbod van methodieken, data en applicaties om de gemeenten te ondersteunen. Daarmee werken we samen een detailhandelsbeleid uit dat geen uitdaging uit de weg gaat. Een afgebakend kernwinkelgebied, omgaan met baanwinkels, kleinhandelslinten en aanbod buiten de kern, de inplanting van ruimtebehoevende winkels, vergunningsaspecten, mobiliteitsaspecten,… dit komt allemaal aan bod in de weg die ze samen uitstippelen naar een gezonde detailhandel”, aldus gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé.

De provincie Antwerpen is trots dat, met deze drie gemeenten erbij, intussen al 41 gemeenten een beroep doen of deden op de provinciale detailhandelscoaches.

Tijdens het coachingstraject, dat een tweetal jaar duurt, werken niet alleen de gemeenten en provincie samen. Ook andere stakeholders, zoals de handelaars en vastgoedeigenaars, worden betrokken bij het traject.

Reageer op dit bericht

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.