Nieuws Kempen Drie nieuwe windturbines op bedrijventerrein Geel-West

Drie nieuwe windturbines op bedrijventerrein Geel-West

Drie nieuwe windturbines op bedrijventerrein Geel-West

GEEL – Op het bedrijventerrein Geel-West zijn drie nieuwe windturbines ingehuldigd die Luminus heeft gebouwd op de terreinen van Janssen Pharmaceutica, Boons en Transfurrans Chemicals. Dankzij deze turbines produceren de bedrijven hun eigen groene elektriciteit en wordt elk jaar 7.081 ton CO2 vermeden. Luminus hielp daarnaast ook plaatselijke scholen en parochiecentra hun energieverbruik te verminderen.

Lokaal geproduceerde groene stroom

De drie windturbines met elk een totale hoogte van 180 meter en een geïnstalleerd vermogen van  3,6 MW produceren samen jaarlijks 25.000.000 kWh groene energie. Dit komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 7.000 gezinnen. De lokaal geproduceerde groene energie wordt grotendeels gebruikt door Transfurans Chemicals en Janssen Pharmaceutica. Wat niet door deze twee bedrijven wordt verbruikt, wordt op het net gezet. Dankzij de groene energie van de drie windturbines wordt elk jaar 7.081 ton CO2 vermeden. Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Met de installatie van een windturbine op hun terrein, verkleinen Janssen Pharmaceutica, Boons en Transfurrans Chemicals niet enkel hun ecologische voetafdruk, maar daalt ook hun energiefactuur. We willen hen bedanken voor het vertrouwen en zijn trots dat Luminus hen mocht helpen met deze slimme investering, zowel op economisch als ecologisch vlak.”

Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen: “We hebben nood aan projecten als dit. De groei aan windenergie ‘op het land’ vertraagt. Dat staat haaks op de ambitieuze doelstellingen die we moeten realiseren. In 2019 kwamen er in Vlaanderen amper 25 turbines bij, waarvan 7 in onze provincie. Op deze manier halen we de noodzakelijke doelstellingen aan hernieuwbare energie nooit. Vandaar mijn oproep aan alle stakeholders, in het bijzonder ook aan de lokale besturen, om dit voorbeeld in Geel te volgen. Goede projecten, met een rechtvaardig evenwicht tussen lasten en lusten helpen realiseren, vergt moed maar draagt wezenlijk bij tot een duurzame, hernieuwbare energiemix en zo tot een veel gezondere leefomgeving.”

Draagvlak

In 2017 vroeg Luminus de omgevingsvergunning voor drie windmolens op het bedrijventerrein Geel-West. Tijdens het vergunningstraject besteedde de energieleverancier veel aandacht aan het creëren van lokaal draagvlak bij de gemeentes en omwonenden. Zo financierde het bedrijf de plaatsing van zonnepanelen en isolatie van het dak in vrije basisschool Kompas in Stelen. Bij vrije basisschool Top@Punt werd er gekozen voor een volledige renovatie van het sanitaire gebouw en in de parochiezaal van Punt zorgde Luminus voor energiezuinige verlichting en verving het de elektrische verwarming door centrale verwarming. In de parochiezaal van Stelen, ten slotte, heeft Luminus het onderhoud van de verwarmingsinstallatie voor 20 jaar op zich genomen.

Geen bezwaren

Het resultaat was navenant: tegen het project werd geen enkel bezwaar ingediend. “Dat is bijzonder uniek. Luminus heeft zeer sterk ingezet op het verdienen van dit project na hun volgehouden overleg met de bewoners”, aldus gouverneur Cathy Berx, die stelt dat de bouw van windturbines de laatste jaren wel vertraagt. ”Dat staat haaks op de ambitieuze doelstellingen die we moeten realiseren. In 2019 kwamen er in Vlaanderen amper 25 turbines bij, waarvan 7 in onze provincie. Op die manier halen we de noodzakelijke doelstellingen aan hernieuwbare energie nooit. Vandaar mijn oproep aan alle betrokkenen om het voorbeeld van Geel te volgen. Het realiseren van goede projecten, met een rechtvaardig evenwicht tussen lusten en lasten, vergt moed maar draagt bij tot een veel gezondere leefomgeving.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer