Nieuws Kempen Drukker Karel Van Mierlo (94) overleden

Drukker Karel Van Mierlo (94) overleden

Drukker Karel Van Mierlo (94) overleden

TURNHOUT – Woensdagnacht is een bijzondere Turnhoutse ondernemer, Karel Van Mierlo, overleden. Hij was jarenlang technisch directeur bij drukkerij Van Mierlo-Proost in Turnhout en heeft daarnaast een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van het Museum van de Speelkaart in Turnhout en het Frans Masereelcentrum in Kasterlee.

Karel Van Mierlo was een van de tien kinderen van Jan Van Mierlo en Jet Proost, die in 1918 drukkerij Van Mierlo-Proost oprichtten, vandaag: Smurfit-Kappa Van Mierlo. Karel Van Mierlo was er jarenlang technisch directeur en viel op door zijn buitengewone doorzicht in alle aspecten van het drukproces. Daarmee oogstte hij respect in de grafische wereld in Vlaanderen en Nederland, waar zijn naam goed gekend was.

Litho’s

Zijn passie voor machines en druktechnieken leidde ook tot andere projecten. Zo stond hij mee aan de wieg van het Frans Masereelcentrum in Kasterlee, waar kunstenaars hun werken kunnen realiseren met lithografie, zeefdruk en andere technieken. Sommige van die kunstenaars wilden enkel Karel Van Mierlo als drukker. En hoewel hij al eens zijn twijfels had bij wat die kunstenaars ontwierpen, kon hij geweldig fier zijn op een drukresultaat dat technisch goed geslaagd was.

Museum van de Speelkaart

Ook was Karel van Mierlo van bij het begin betrokken bij het Speelkaartmuseum in Turnhout. Hij werkte mee aan de uitbouw van de collectie en was een meester in het restaureren van de machines. “Talloze machines in de museumcollectie zijn door Karel minutieus uit en in elkaar gepuzzeld. Schroefje per schroefje, moertje per moertje. Zelfs zijn beste kostuum kon hem er niet van weerhouden om in de viezigheid te duiken en onder een pers te kruipen”, laat het museum weten in een reactie.

Stoommachine

Het museum van de Speelkaart dankt bovendien zijn pronkstuk aan Karel Van Mierlo: de volledig gerestaureerde stoommachine. Van Mierlo nam deze kolos, vaak in barre omstandigheden, onder handen, samen met wijlen Pierre van Hest. Het project had hem bijna het leven gekost, want na een ongelukkige val in het museum zweefde hij enkele dagen tussen leven en dood.

Enkele maanden geleden nog vierde het Nationaal Museum van de Speelkaart zijn 50ste verjaardag. Karel Van Mierlo tekende present bij de eerste aanzet, de eerste proeftentoonstellingen en de uitbouw van de collectie. Al die jaren was hij lid van de raad van bestuur van het museum en nauw betrokken bij de vriendenkring.

Geen gezever

“Er moet niet gezeverd worden, maar gewerkt”, was in feite zijn levenshouding. Een klassieker was het antwoord dat hij gaf wanneer bezoekers bij drukkerij Van Mierlo-Proost vroegen: “Hoeveel mensen werken er hier? Zijn antwoord: “Eén”.

Karel Van Mierlo is op 94-jarige leeftijd zacht ingeslapen. De uitvaart vindt woensdag plaats in intieme kring.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.