MEERDANMOOI Nancy De Poorter biedt een ruim assortiment aan in Meer dan Mooi. — © AF

Duurzame beurs maakt wereld Mooi Voor Morgen

Met ‘Mooi Voor Morgen’ strijkt op zondag 3 maart voor het eerst een duurzame beurs neer in Geel. Initiatiefneemster is Nancy De Poorter, die vijftien jaar geleden zelf begon met haar biokledingzaak Meer Dan Mooi. Na vele beursdeelnames besloot ze zelf het heft in handen te nemen.

Nancy De Poorter begon vijftien jaar geleden een online fairtrade cadeauwinkel, die ze een jaar later uitbreidde met een fysieke winkel in haar woning in Zammel (Geel). Maar al snel verdiepte ze zich op vraag van haar klanten in biologische kleding. “Ik kwam tot de vaststelling dat fairtrade, bio en vegan kleding alleen in Leuven en Antwerpen verkrijgbaar was”, vertelt ze daarover. “Het assortiment was bovendien erg beperkt. Fairtrade, bio en vegan kleding had het label een ‘geitenwollen sokkenproduct’ te zijn en sprak slechts een beperkte niche aan. Die tijd ligt ondertussen ver achter ons.”

Intussen kan je bij Meer Dan Mooi terecht voor het volledige kledingassortiment, van sokken tot jeansbroeken en van ondergoed tot slaapkleding, met uniek assortiment in Vlaanderen. En als je niet zelf in Geel geraakt, komt Nancy wel naar je toe, of alleszins in de buurt. Want sinds vele jaren neemt ze in heel het land deel aan beurzen en modeshows, tot wel 25 evenementen per jaar. En zo begon het idee te borrelen om zelf een gespecialiseerde beurs in elkaar te steken.

Samen bestaan

“Veel van de beurzen waaraan ik deelneem, zijn vegan of fairtrade gericht. Omdat een dergelijk gebeuren in eigen streek ontbrak, besloot ik om zelf een duurzaam evenement te organiseren. Mooi voor Morgen is een beurs waarbij duurzaamheid in alle aspecten aanwezig is. Het aanbod is biologisch, korte keten, plantaardig, zero waste, fairtrade of een combinatie daarvan. Met vijftig standhouders gaat de Waai mooi gevuld zijn. Buiten vind je bovendien twee vegan foodtrucks. Ook kan je interessante lezingen over natuurcosmetica, ‘start to vegan’ of natuurlijk tuinieren bijwonen.”

Toch is Nancy’s insteek voor deze beurs anders dan de meeste collega’s. Want Mooi Voor Morgen weigert te segmenteren. “Veel evenementen zijn óf vegan, óf biologisch, óf fairtrade. Allemaal werken ze aan een betere wereld vanuit hun eigen visie. Maar zij kunnen perfect samen bestaan. Zo vind je bij Mooi voor Morgen de Belgische boerencoöperatie Fairbel, maar ook vegan taartjes, fairtrade en upcyclede mode. Er is zelfs een duurzame begrafenisondernemer.”

Breed publiek

De initiatiefneemster benadrukt dat ze met de beurs een heel breed publiek wil aanspreken. De omschrijving mag dan een beetje niche klinken, ze is ervan overtuigd dat ook mensen die op zich niet met vegan of fairtrade bezig zijn er aangenaam verrast gaan worden door het gevarieerde aanbod. Ze lang ze de beurs maar met een open geest bezoeken.

“Voor wie is Mooi voor Morgen interessant? Ten eerste voor iedereen die geïnteresseerd is in een meer duurzame levensstijl, die graag weet waar zijn eten vandaan komt of eerlijke producten zoekt. Daarnaast is deze beurs ook interessant voor wie voedselintoleranties -of allergieën heeft. Een groot deel van het voedingsaanbod is volledig plantaardig, dus vrij van koemelk, lactose en ei. Daarnaast is er ook een glutenvrij aanbod.”

Mooi Voor Morgen vindt op zondag 3 maart van 10 tot 19 uur plaats in fuifzaal De Waai op de Werft 28 in Geel. Een dagticket in voorverkoop kost 6 euro, er is ook een apart namiddagticket met toegang vanaf 14.30 uur voor 5 euro. Een ticket aan de deur kost 7,50 euro.

http://mooivoormorgen.be