WINTERBAR T VELDT Petra Wouters en Yves Beckers van winterbar ’t Veldt in Retie. — © RR

Duurzame winterbar verwent je met biologische gemberlimonade onder kerstbomen uit De Liereman

“We willen niet alleen een winterse ontmoetingsplek zijn, maar ook een positieve impact hebben op onze lokale gemeenschap en het milieu”, zeggen Petra Wouters (47) en Yves Beckers (49). Het koppel opent vrijdag in Retie een duurzame winterbar met lokale producten en optredens van lokale artiesten.

Tot het einde van de maand kun je in winterbar ’t Veldt in de Veldenstraat in Retie elk weekend van vrijdag tot zondag genieten van knusse wintersfeer. “Met lekker eten en drinken, maar ook met twee wintermarkten, een workshop vuur maken, optredens en tal van leuke activiteiten voor alle leeftijden, zoals bijlwerpen en kindergrime”, zegt Petra. “De focus ligt op het creëren van een sterk samenhorigheidsgevoel en het omarmen van winterse gezelligheid.”

Op de kaart staan naast de typische glühwein, warme chocomelk en kerstbubbels onder andere ook hotdogs, pizza, flammkuchen, soep en tal van winterbieren en niet-alcoholische dranken van lokale brouwers, waaronder biologische gemberlimonade van Dzjing in Mol en alcoholarme kombucha van Selia & Scob in Balen.

Bedreiging voor bijen en nachtzwaluwen

Wat ook bijzonder is: in ’t Veldt ruikt het in elke hoek van de bar naar echte kerstbomen. “Dankzij de dennenbomen uit Landschap De Liereman in Oud-Turnhout, een prachtig heidegebied vol zeldzame planten en dieren”, zegt Petra. “Helaas vormen de dennenbomen, die er spontaan groeien, een bedreiging voor bijen, nachtzwaluwen en andere fauna en flora in het gebied. Daarom wordt elk jaar een groot deel van de dennen weggehaald en verkocht als kerstbomen. De opbrengst gaat integraal naar het beheer en de ontwikkeling van de natuur. Het is voor ons daarom een bewuste keuze om onze winterbar ieder jaar duurzaam te decoreren met kerstbomen uit De Liereman. Zo brengen we mensen dichter bij zichzelf, elkaar en de natuur.”

Winterbar ’t Veldt in Retie is vanaf vrijdag 8 december elk weekend open: vrijdag en zaterdag van 16u tot 0.30u en op zondag van 11u tot 20u. Op 24 en 31 december is de bar gesloten.

Info: http://www.veldt.be