Themabeeld industrie, Tom Laveren. Themabeeld industrie, Tom Laveren.

Economie in Mechelen-Kempen stagneert: “Vooral de industrie heeft het moeilijk”

Vanaf nu tot eind december zal de economie in regio Mechelen-Kempen niet groeien. Dat blijkt uit de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen op basis van 3.000 gegevens uit onder meer de bouwsector, auto-industrie en de arbeidsmarkt. "Vooral de industrie heeft het moeilijk", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Voor de zomer was er nog sprake van een lichte groei in het najaar, maar de cijfers uit de nieuwste conjunctuurbarometer voorspellen iets anders. "Als we kijken tot eind 2023, zien we een volledige stagnatie in de regio Mechelen-Kempen. Dat komt vooral door de industrie die het moeilijk heeft", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder. "Dat is de uitkomst van onze analyse op basis van 3.000 gegevens uit onder andere de bouwsector, de auto-industrie en de arbeidsmarkt."

Volgens Voka zijn ook verschillende landen zoals Duitsland, Nederland en Zweden in een recessie belandt. "Dat laat zich voelen in een land als België dat het moet hebben van export." Daarnaast is er vooral een gebrek aan vraag en zorgt "een te hoge loonkost" ervoor dat België niet aantrekkelijk is.

Laveren doet daarom een oproep aan de beleidsmakers om de bedrijven sterker te maken en de werkgeversbijdragen te verlagen. "Zorg ervoor dat ze kunnen blijven concurreren met het buitenland. Er was 250 miljoen euro aan energiesteun voorzien door de Vlaamse regering. Daar is maar een fractie van gebruikt, er zijn dus nog mogelijkheden."

Voka Mechelen-Kempen laat nog weten dat ze de komende weken de economische evolutie nauwlettend in het oog houden.