Tom Laveren. Foto: Voka Mechelen-Kempen Tom Laveren. Foto: Voka Mechelen-Kempen

Economie in regio Mechelen-Kempen groeit voor het eerst in 7 maanden

Voor de eerste keer in zeven maanden tijd, groeit de economie in de regio, dat blijkt uit de conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen. Die groei is vooral te danken aan betere resultaten in de auto- en bouwsector. De industrie en energie-intensieve bedrijven lijden echter nog steeds onder de te hoge lonen en energieprijzen en het aantal werkzoekenden neemt toe, terwijl veel vacatures niet ingevuld raken.

De resultaten komen uit de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen, op basis van meer dan 3.000 gegevens. "Eind dit jaar komen we uit op zo'n 58 procentpunten, dat is 5 procentpunten beter dan in het najaar van 2022", legt Tom Laveren van Voka uit, "vooral door de betere resultaten in de autosector en in mindere mate de bouwsector."

Laveren noemt het een "beperkte groeispurt", want het niveau blijft ver onder het niveau van voor de coronacrisis. "Zeker als we kijken naar de industrie en energie-intensieve bedrijven. De impact van de hoogste lonen in 50 jaar en de hoge energieprijzen laten zich nog altijd voelen", aldus Laveren.

 

Grafiek: Voka Mechelen-Kempen

Verlaging werkgeversbijdrage

Volgens de conjunctuurbarometer neemt het aantal werkzoekenden toe, terwijl er ook vacatures niet ingevuld raken. De barometer voorspelt dat er eind dit jaar 22.500 werkzoekenden zullen zijn. Dat is zo’n 9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de regio Mechelen-Kempen zijn er 7.800 vacatures.

Voka kijkt naar de regering en vraagt om de concurrentiekracht van de bedrijven te versterken, onder meer door een nieuwe verlaging van de werkgeversbijdragen. “Alle nachtvluchten afschaffen op Zaventem? Of werkgevers laten betalen voor de tweede maand ziekteverlof? Het past allemaal in de categorie ‘verkiezingspraat’. Terwijl we net nood heben aan robuuste maatregelen. … Als we onze bedrijven echt willen ondersteunen, is een nieuwe verlaging een must”, sluit Laveren af.