Nieuws Kempen Ecover krijgt een Henry van de Velde Gold Award

Ecover krijgt een Henry van de Velde Gold Award

Ecover krijgt een Henry van de Velde Gold Award

MALLE – Ecover, dat ecologische schoonmaakproducten en verpakkingen maakt, is dit jaar een van de winnaars van een Henry van de Velde Gold Award. De Henry van de Velde Awards bekronen sinds 1994 goed design uit Vlaanderen. Ecover is de allereerste winnaar van een nieuwe award die dit jaar in het leven is geroepen: de Henry van de Velde Ecodesign Gold Award 2020 by OVAM.

Ecover pioniert sinds 1979 als innovator op de markt van onderhoudsproducten. Zowel op het vlak van producten als op bedrijfsniveau kiest het merk altijd voor een milieuvriendelijke aanpak. Dat daarbij design een belangrijke rol speelt, is de jury van de prestigieuze Henry van de Velde Awards niet ontgaan. De Gold Award ‘Ecodesign by OVAM’, een van de hoofdprijzen en een primeur dit jaar, gaat naar de schoonmaakpionier uit Malle. “We zijn in de eerste plaats heel trots”, reageert Mathias Danneels van Ecover. “Het is de eerste keer dat deze award wordt uitgereikt en wij zijn het eerste bedrijf dat deze erkenning krijgt van een onafhankelijke jury. Wij hebben dus zelf niet op de een of andere manier moeten solliciteren. Dat is een fantastische erkenning, voor het bedrijf en voor onze mensen, die bezig zijn met innovatie, met R&D.”

Algemene werking

Ecover krijgt deze prijs niet voor een specifiek product, maar voor zijn algemene aanpak. Belangrijke criteria zijn de impact, potentiële groei, de visie en de continuïteit binnen het thema. Ecover heeft op het vlak van ecologisch ondernemen een pioniersrol gespeeld, die andere bedrijven, maar ook consumenten heeft geïnspireerd. Daarvoor krijgt het bedrijf nu op z’n 40ste deze award.

Mooi

“Ecover heeft altijd twee zaken vooropgesteld”, zegt Mathias Danneels: “geen compromissen op de ecologische impact en geen compromissen op design. Dat is tenslotte toch belangrijk. Onze producten staan bij de mensen in huis. Het afwasmiddel staat meestal zichtbaar in de keuken. Dan mag het er toch goed uitzien.” Tom Domen, Long Term Innovation Manager bij Ecover, vult aan: “Wij geloven dat design een positieve invloed heeft op mensen en op de planeet. Vanaf het begin speelt ecodesign bij ons een hoofdrol en helpt het ons om onze voortrekkersrol waar te maken. Zo willen we de wereld tonen dat de verpakking van de toekomst duurzaam én elegant is. We gebruiken zo weinig en zo recycleerbaar mogelijke materialen en mikken op het perfecte huwelijk tussen stijl en gebruiksgemak.”

AB Inbev

De voorbije jaren heeft Ecover enkele projecten en samenwerkingen kunnen opstarten die een meerwaarde zijn voor de samenleving. Ook dat is de jury niet ontgaan.  “In 2014 hebben wij als eerste het ‘ocean plastic’ probleem aangekaart en een plastic fles gelanceerd met plastic uit de oceanen”, weet Mathias Danneels. Ecover probeert afval niet te zien als een probleem, maar als een opportuniteit. Een concreet voorbeeld hiervan is de recente lancering van het ‘Too Good To Waste’ afwasmiddel met een kwart restafval uit de AB Inbev brouwerij, waarbij de restalcohol die vrijkomt bij het brouwen van alcoholvrij bier bij Ecover wordt gebruikt om schoonmaakproducten te fabriceren.

“Recent hebben we dan ook nog een nieuwe fles gelanceerd voor wasmiddelen, die bestaat voor 100 procent uit gerecycleerde materialen”, gaat Danneels voort. “De fles is bovendien helemaal transparant, zoals ook wij zijn als bedrijf. Die nieuwe fles begint nu in de winkelrekken te verschijnen.” 2 prijzen voor de Kempen

In totaal zijn er 12 Henry van de Velde Gold Awards uitgereikt. Er is geen geldbedrag aan verbonden. Het gaat om de erkenning.

Onrechtstreeks is de Kempen ook nog een tweede keer in de prijzen gevallen.

Henry van de Velde Collaborative Gold Award 2020 ging naar een project dat bij Het Giels Bos is uitgewerkt door het Gentse Bailleul Ontwerpbureau. Het gaat om ‘Oase’: zintuiglijke ruimtes voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking.

Tentoonstelling

Nog tot en met 29 maart is in BOZAR in Brussel een gratis tentoonstelling te zien met een overzicht van alle winnaars. De Henry van de Velde Awards is een organisatie van Flanders DC, in samenwerking met de OVAM en BOZAR.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Beerse
Beerse

DCA Technics breidt uit

DCA uit Beerse breidt haar afdeling DCA Technics uit met een subafdeling elektriciteitswerken. Hiermee ontwikkelt het bouwbedrijf deze gespecialiseerde afdeling… Lees meer