© ram © ram

Educatieve fietsroute biedt blik achter de schermen bij land- en tuinbouwbedrijven

Bij legkippenbedrijf ’t Kakelhof in Meer is maandag het startschot gegeven van ‘Loeren bij Hoogstraatse boeren’. De educatieve fietsroute van 30 kilometer leidt deelnemers langs twaalf land- en tuinbouwbedrijven, waar je via een QR-code een filmpje over het bedrijf kan bekijken.

Het is geen toeval dat ‘Loeren bij Hoogstraatse boeren’ werd ingehuldigd bij ’t Kakelhof, want het idee komt van zaakvoerster Mariëlle Schalk. “In de coronaperiode ben ik erover beginnen denken”, vertelt Mariëlle. “Het idee is met samenwerking van onder andere vzw ’t Pleckske tot een concreet project uitgegroeid, waar we fier op mogen zijn. Studio 27 uit Rijkevorsel heeft de filmpjes opgenomen. De fietsers rijden tussen de velden van boerderij naar boerderij. De mascotte, het vogeltje Sammeke, wijst de weg en legt in de filmpjes op een simpele manier uit wat er gebeurt op het bedrijf. Aan elk bedrijf hangen duidelijk herkenbare panelen met daarop de QR-code voor de filmpjes, wist-je-datjes en zelfs mopjes.”

In de bijhorende brochure staat extra uitleg over de teelt. Bij de meeste stopplaatsen zijn automaten en hoevewinkeltjes waar je wat kan drinken of (gezond) snoepen van de lokale producten.

© ram
© ram

Kloof verkleinen

Vzw ’t Pleckske is een samenwerkingsverband van zeven gemeenten en drie bovenlokale organisaties. Het doel is om de kloof tussen de landbouwsector en de bevolking te verkleinen. “We trachten de kennis over de landbouw te verzamelen en te delen”, zegt voorzitter Karel Breugelmans. “Veel mensen weten niet meer wat de landbouw juist doet. De sector is ook niet meer hetzelfde als vijftig jaar geleden. De fietsroute laat op een aangename en recreatieve manier zien wat er op de boerderijen gebeurt. Studio 27 heeft meer dan twintig filmpjes opgenomen. Die zijn bewust niet te lang en te technisch, maar wel amusant.”

De komende weken worden in nog andere gemeenten, onder meer Merksplas en Ravels, gelijkaardige fietsroutes geopend. Leader, het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, kende een bedrag van 50.000 euro toe. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns en gedeputeerde Katheen Helsen (beiden CD&V) onthulden het bord bij ’t Kakelhof.

© ram
© ram