shutterstock_443537890

Een bonus voor uw medewerkers? Dit zijn alvast drie interessante manieren

Overweegt u om uw medewerkers een bonus te geven als beloning voor hun inzet? Of misschien doet u het al? Weet dan dat de ene bonus de andere niet is. Maar welke vorm is voor u het meest geschikt?

Uitbetalen van bonussen en de mogelijkheid om deze bonussen om te zetten naar een zo optimaal mogelijk vorm voor zowel medewerkers als werkgever: het is een specifieke materie.

We overlopen met Lisa De Meyer, legal consultant bij HR- en Wellbeing specialist Attentia, de meest interessante vormen van bonusoptimalisatie. Zowel niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen (CAO 90) als winstpremie en warrants komen aan bod.

30 procent

Een aangepaste bonusaanpak lijkt aangewezen. Traditioneel wordt een bonus namelijk gewoon cash uitbetaald. Maar na aftrek van de sociale zekerheidsbijdragen en de belastingen, blijft daar voor een medewerker netto nog maar weinig van over. “Als we dan ook de patronale kosten voor de werkgever bijtellen, houdt een medewerker gemiddeld 30 procent over van de totale brutokost”, vertelt Lisa De Meyer van Attentia.

Het is dus zowel voor de medewerker als voor de werkgever, zo benadrukt De Meyer, verstandiger om in te zetten op bonusoptimalisatie. “De war for talent wordt steeds belangrijker, maar daarnaast wens je ook de kosten te drukken. Zelfs indien je slechts enkele medewerkers in dienst hebt kan je via bonusoptimalisatie al het verschil maken.”

Drie vormen

Met Lisa De Meyer van Attentia overlopen we de drie belangrijkste vormen van bonusoptimalisatie:

1.       Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen

De bekendste en tot nu toe nog meest gebruikte vorm van bonusoptimalisatie is de ‘niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen’. Of kortweg CAO 90. “Hier ga je een bonus uitbetalen op basis van transparante en collectieve doelstellingen die behaald werden. Het gaat hier meestal om financiële resultaten. De bonus moet uitbetaald worden aan alle medewerkers of aan een welomschreven groep van medewerkers”, licht De Meyer toe.

In functie van deze bonus dien je een toetredingsplan op te stellen, of eventueel een CAO indien er syndicale afvaardiging is in je onderneming. “Het voordeel is dat een bonus die valt onder de voorwaarden van CAO 90 vrijgesteld is van belastingen. Dit is dus zeer interessant voor jouw medewerkers. Het bedrag dat je kan uitkeren is echter wel gelimiteerd.”

2.       Winstpremie

Winstpremie is de tweede grote bonuscategorie. “Belangrijk hier is uiteraard dat je onderneming winst maakt”, stelt De Meyer. “Iedere werkgever kan het initiatief nemen tot het invoeren van een winstpremie, maar deze moet wel aangeboden worden aan alle werknemers”, voegt ze er aan toe.

De toekenning gebeurt volgens specifieke modaliteiten. De medewerker betaalt nog steeds sociale zekerheidsbijdragen, zo legt ze uit, maar qua belastingen betaalt hij slechts een tarief van 7 procent. “Als werkgever betaal je bij deze vorm geen patronale lasten, maar er is geen besparing in de vennootschapsbelasting aangezien er een correctie is via de verworpen uitgaven.”

3.       Warrants

Dit is de derde vorm, die overigens steeds meer succes kent. “Het grote voordeel van dit systeem is dat het veel flexibiliteit kent. Je kan dit op individuele basis toekennen en het mag gebaseerd zijn op individuele doelstellingen” aldus de legal consultant van Attentia.

De Meyer vult aan: “De warrants genieten van een vrijstelling van de sociale zekerheidsbijdrage, zowel voor de medewerker als voor de werkgever. Je kan dus het plan zodanig samenstellen dat er een win-win situatie is voor beide partijen. En hoewel warrants op het eerste zicht een technische en complexe materie lijkt, is dit systeem vrij eenvoudig te implementeren.”

Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen (CAO 90), winstpremie en warrants zijn de drie belangrijkste vormen van bonusoptimalisatie. “Maar weet dat er nog andere vormen en mogelijkheden bestaan en dat de combinatie van deze vormen uiteraard ook steeds mogelijk is”, besluit Lisa De Meyer.

 

Attentia: specialist in bonusoptimalisatie

Attentia kan jou bedrijf steeds begeleiden bij de keuze van de bonusvorm die het meest aansluit bij jouw onderneming en de specifieke noden. Wij begeleiden verder ook in het opstellen van de correcte documenten en het doorlopen van de administratieve verplichtingen.

https://www.attentia.be/nl/lp/stragisch-verlonen/bonusoptimalisatie