Nieuws Kempen Eerste Belgische gemeentebestuur stapt in ‘Display as a Service’-model van Q-lite

Eerste Belgische gemeentebestuur stapt in ‘Display as a Service’-model van Q-lite

Eerste Belgische gemeentebestuur stapt in ‘Display as a Service’-model van Q-lite

BAARLE-HERTOG/ROTSELAAR – Het ‘Display as a service’ model van Q-Lite uit Baarle-Hertog krijgt voet aan de grond. Na Schiphol gaat nu ook de gemeente Rotselaar als eerste Belgische gemeente werken met dit systeem. Het ‘Display as a Service’ model is een circulair business model waarbij Q-lite eigenaar blijft van een display en het voor een periode van 7–15 jaar (afhankelijke van het contract) bij de klant installeert tegen een jaarlijkse vergoeding voor de diensten.

Het ‘Display as a Service’-contract is afgesloten voor een periode van 6 jaar. Na afloop van deze periode heeft de gemeente Rotselaar de optie om het contract voor een nieuwe periode van 6 jaar te verlengen waarbij Q-lite meteen een upgrade van de LED-printen uitvoert zodat de resolutie nagenoeg verdubbelt. Alle overige onderdelen blijven bij deze upgrade overigens behouden. Wanneer het contract afloopt, staat Q-lite in voor de demontage, de recyclage en het hergebruik van de complete installatie. Gezien de duurzame opbouw van de schermen kan Q-lite deze opnieuw inzetten bij een andere klant.

Een nieuwe tv krijgen

Burgemeester Wouters van Rotselaar is enthousiast over de duurzame en innovatieve keuze die de gemeente maakt. “De milieu-impact van elektronische producten stijgt elk jaar,  maar door op een andere manier aan te besteden kunnen we deze impact verminderen. Daar komt nog bij dat wij na 6 jaar in feite een nieuw en beter scherm hebben, maar dan wel zonder zonder een volledig nieuw scherm te laten produceren. Stel je voor dat de fabrikant van je tv na 5 jaar een upgrade geeft aan het toestel, waardoor je diezelfde tv nog eens 5 jaar kunt gebruiken én je van een 4K- naar een 8K-resolutie gaat.”

Duurzaam ondernemen

Q-lite wil zoveel mogelijk duurzaam ondernemen en heeft daar met dit concept ook weer een toepassing voor gevonden. Het circulaire aspect houdt in dat Q-led er alles aan doet om de schermen zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten voor klanten. Dat gebeurt onder meer door recycleerbare materialen te gebruiken en ook materialen die op zichzelf al deels gerecycleerd zijn. Ook vermijdt het bedrijf coatings en kunststoffen op elektronica door een waterdichte kast. De toestellen zijn ook eenvoudig te installeren en te onderhouden, zodat ook daar weinig middelen aan verloren gaan. En door eventuele problemen vanop afstand op te lossen vermijdt het bedrijf onnodige interventies.

Door zelf eigenaar van het scherm te blijven in een DaaS-formule met verlengoptie, dwingt Q-lite zichzelf ertoe om kwalitatieve materialen te gebruiken. Alleen dan kan de LED-display een tweede keer worden ingezet en heeft deze weinig tot geen onderhoud nodig. Hierdoor kan de huurder een kwalitatiever en duurder scherm gebruiken dan wanneer hij zelf een nieuw scherm zou aankopen voor deze periode.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.