CST PLatform

Eerste steenlegging voor nieuw CST-platform bij Turnhoutse tapeproducent

Avery Dennison Performance Tapes heeft de eerste spade in de grond gestoken voor een nieuw Concentrated Solar Thermal (CST) platform in hun productie-eenheid in Turnhout. Na voltooiing zal het platform voor hernieuwbare energie de grootste installatie van zonneparabolen in een industriële omgeving in Europa zijn. De CST-technologie maakt gebruik van een reeks parabolische spiegels om het zonlicht te weerkaatsen en te concentreren op een collectorbuis, die gevuld is met vloeistof. Deze vloeistof, zoals thermische olie, wordt geselecteerd op basis van zijn hoge thermische geleidbaarheid en zijn vermogen om warmte met maximale efficiëntie te absorberen. De vloeistof kan worden verwarmd tot temperaturen van 400° C.

 

 

De CST-installatie zal koolstofvrije hernieuwbare zonne-energie leveren waarmee de droogovens in het coatingproces van drukgevoelige kleefproducten gedeeltelijk zullen werken. Deze kleefproducten worden onder meer gebruikt in de automobielindustrie, de bouwsector, als medische hulpmiddelen en in persoonlijke verzorging. Het project is een samenwerking tussen Avery Dennison Performance Tapes -  AZTEQ, een organisatie die CST-faciliteiten ontwikkelt en exploiteert - en Campina Energie, de Kempense burgercoöperatie voor hernieuwbare energie.

"We zien het 'Turnhout CST-platform' als de volgende logische stap in het verminderen van koolstofgebruik en het stimuleren van duurzaamheid," zegt Claudius Gosse, Senior Plant Manager bij de Turnhout-faciliteit van Avery Dennison. "Het ondersteunt onze duurzaamheidsdoelstelling voor 2030 om de uitstoot van broeikasgassen met 70 procent te verminderen en onze ambitie om tegen 2050 een netto-uitstoot van nul te hebben. Door de betrokkenheid van Campina Energie kan iedereen die wil mee investeren, wat zorgt voor een groot draagvlak. We verwachten dat deze site nog jaren een plaatselijk herkenningspunt zal zijn."

Avery Dennison Performance Tapes doneert een stuk grond van ongeveer 10.000 vierkante meter aan het project, wat ongeveer 8% van het totale grondoppervlak is. AZTEQ zal samen met Campina Energie de CST-installatie, met een levensduur van meer dan 25 jaar zonder efficiëntieverlies, bouwen, exploiteren en onderhouden. Verwacht wordt dat de installatie in mei 2022 operationeel zal zijn.