Themabeeld bouwen Foto Marc Herremans

Embuild ziet Antwerps provinciaal ruimtelijk beleidsplan niet zitten

REGIO - Embuild, de voormalige Confederatie Bouw, trekt aan de alarmbel over het toekomstige ruimtelijk beleidsplan van de provincie Antwerpen. Door heel wat woongebied buiten de woonkernen onbeschikbaar te maken voor wonen, komt daar volgens Embuild de facto een bouwstop, terwijl er onvoldoende alternatieven zijn.

De toekomstplannen van de provincie, in afwachting van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, zullen volgens Embuild wonen op heel wat plaatsen onbetaalbaar maken. "Kwaliteitsvolle verdichting moet het beperken van voorziene ruimte voor wonen elders voorafgaan", zegt Marc Dillen van Embuild. "Enkel dan ga je nog meer prijsstijgingen tegen en vrijwaar je de kwaliteit voor huishoudens. Het feit dat de grondprijzen de ware driver zijn van de vastgoedmarkt in Vlaanderen, is te weinig bekend. Het beperken van ruimte voor wonen, jaagt alle woningprijzen de hoogte in. Niet alleen van nieuwbouw."

Embuild stelt ook dat heel wat mensen in de eigen streek willen blijven wonen en dus niet naar de stedelijke centra willen worden gestuwd. "Bovendien zijn er ook heel wat landelijke dorpskernen die niet langer kunnen uitbreiden", klinkt het. "Voorbeelden zijn Ravels, Arendonk, Retie, Baarle-Hertog, Merksplas, Lille, Rijkevorsel, Dessel, Meerhout, Laakdal, Herselt, Hulshout, Ranst, Zandhoven, Grobbendonk en Herenthout."

Het ontwerp van het ruimtelijk beleidsplan ging de voorbije maanden in openbaar onderzoek. Momenteel worden alle reacties en adviezen verwerkt, om tot een definitief plan te komen dat het ruimtelijk structuurplan van de provincie moet vervangen. De pijlers van het plan zijn zuinig ruimtegebruik, veerkracht om met toekomstige veranderingen om te gaan, nabijheid & bereikbaarheid, en eigenheid.