Eqipa – Simon Van Gorp, Michael Tandecki

Eqipa voorkomt blessureleed bij profvoetballers

Eqipa, een jong bedrijf uit Oud-Turnhout, ontwikkelde een prototype van software, waarmee het verbanden kan leggen in data van voetballers. “Al minstens 1 speler konden we tijdig waarschuwen voor een ingrijpende blessure.” Nu is Eqipa klaar om het systeem verder te ontwikkelen en bij meer profclubs voor te stellen.

Voetbalclubs Antwerp en RC Genk werken al met de software van Eqipa. Nu staat het bedrijf in de startblokken om het naar de rest van de profvoetbalwereld uit te rollen.

Artificiële Intelligentie

Simon Van Gorp startte in 2019 zijn bedrijf Eqipa op. Hij is 36 en heeft een indrukwekkend academisch parcours afgelegd. Samen met co-founder Michael Tandecki, ook een specialist in Artificiële Intelligentie - ontwikkelde hij een systeem waarmee je met gegevens van voetballers blessures kan voorspellen.

Databerg

Profvoetballers worden constant gemeten, op gebied van voeding, kracht, verplaatsingen. Dat resulteert in een ongeziene berg aan informatie. Maar ook een niet te overziene berg, zo blijkt, en daarom ontwikkelde Eqipa de software. Op basis van vorige blessures en waardes van de clubs leert Eqipa welke waardes invloed hebben op blessures. Dus bij nieuwe dagelijkse metingen zet Eqipa de gegevens onmiddellijk om in een systeem dat de kansen op blessure berekent. Dit kan per speler en per positie op het veld.

"Ons systeem blijkt 20-40% accurater te zijn dan de klassieke voorspellingen van kine’s”, stelt Simon Van Gorp. "Dat komt omdat ons systeem verbindingen tussen parameters kan vinden. Zo meten clubs de springkracht bij voetballers. Stel dat er een onevenwicht is tussen beide voeten, moet het lichaam van de voetballer dit compenseren en er is dan ook nog een zware training. Zo’n combinatie van factoren kan blessures in de hand werken.”

Samen met kine's

Op basis van 200.000 datapunten konden Simon en zijn team 30 potentiële blessures opsnorren. Deze info gebruikten ploegkinesisten en trainers om hun voetballers een aangepast programma te geven. “Het systeem blijkt heel accuraat te zijn. We kunnen echt goede voorspellingen doen. Door op tijd zijn programma aan te passen, konden we al zeker 1 speler een maandenlange revalidatie besparen.”

Dankzij de overheidssubsidies van Vlaio van 35.000 euro kan het bedrijf zijn uitgebouwde kennis opschalen en verspreiden. Het bedrijf heeft zijn zetel in Oud-Turnhout.