Filter Mol Estelle en Ward Estelle en Ward trekken met koffie- en lunchbar Filter naar grotere locatie. — © Bert De Deken

Estelle en Ward trekken met koffie- en lunchbar naar grotere locatie

Estelle en Ward baten al sinds de coronacrisis koffie- en lunchbar Filter uit in het centrum van Mol. In amper drie jaar tijd groeide de zaak uit tot een gezellige plek waar het aangenaam vertoeven is voor jong en oud. Een verhuis naar een groter pand dringt zich op. “Onze droom is veel beter uitgedraaid dan we durfden hopen.”

Wanneer we de lunch- en koffiebar binnenstappen en er amper nog een tafeltje vrij is, wordt het succes al meteen duidelijk. De verhuis naar het nieuwe pand aan de overkant van de straat komt dan ook geen dag te vroeg. “Het huidige pand heeft zijn limiet bereikt”, zegt Estelle. “We zitten hier knus en gezellig, maar beschikken over een kleine keuken, waardoor we onze menukaart niet verder kunnen uitbreiden. In de toekomst willen we de beleving voor onze klanten nog beter maken met extra ruimte, een grote tuin én terras”, glundert Estelle.

Dat het succes de verwachtingen overtreft, valt meteen op wanneer Estelle vertelt over de geschiedenis van Filter. De koffie- en lunchbar vond zijn oorsprong in volle coronacrisis. “We waren amper één week open toen we opnieuw moesten sluiten, maar ondertussen hebben heel wat mensen de weg naar onze zaak gevonden. We willen vooral dat onze klanten zich thuisvoelen.”

Het idee ontstond al tijdens de studententijd van Estelle. “We hadden al langer het gevoel dat de combinatie van kwalitatieve koffie met vers gebak gemist werd in Mol. Het was de bedoeling om het stadsgevoel tot in Mol te brengen. Aanvankelijk wilde ik alles zelf doen, maar intussen bestaat ons team al uit drie vaste werkkrachten en een student. In het begin dacht ik nog dat het beginnersgeluk was, maar uiteindelijk is mijn droom veel beter uitgedraaid dan ik had durven hopen.”

Ward volgde een barista-cursus om zich te verdiepen in kwalitatieve koffie. — © Bert De Deken

Wat dan precies de reden achter het succes is? “We zijn zelf het gezicht van onze zaak, waardoor we een band opbouwen met onze klanten. Het is fantastisch om hun verhaal te volgen. Sommigen waren tijdens onze opstart zwanger en intussen komen ook de kinderen al mee op bezoek in onze koffiebar. Zowel de jeugd als oudere mensen komen graag langs voor een vers stukje taart met koffie aan democratische prijzen”, vertelt Estelle.

Barista-cursus

“We vinden het belangrijk om onze koffie op een toegankelijke manier op de kaart te zetten”, voegt Ward, de man achter de koffie, eraan toe. “We maken gebruik van specialty coffee, waardoor we een betere kwaliteit kunnen aanbieden, omdat we rechtstreeks samenwerken met de koffieboeren die onze bonen met de hand plukken.”

Vanwaar de liefde voor koffie precies komt, kan Ward ons niet meteen vertellen. “Toen ik op reis ging naar Italië, dronk ik mijn eerste espresso, waarna ik het pas echt begon te appreciëren. Ik begon me er meer en meer in te verdiepen, om dan uiteindelijk ook een barista-cursus in avondschool te volgen. Toen de plannen van Estelle concreter werden, heb ik me steeds meer toegelegd op de kwaliteit van koffie”, legt Ward uit.

En daar komt meer bij kijken dan de meeste mensen denken. “Koffie zetten is meer dan alleen op een knop drukken”, zegt Ward. “Als je echt kwalitatieve koffie wil, moet je met veel handelingen rekening houden zoals de juiste grammage, doorlooptijd en de bijschaving van je molen.”

Het pand van Pitti Donna bevindt zich 100 meter verderop in de straat en vormt binnenkort de nieuwe uitvalsbasis van de koffiebar. — © BERT DE DEKEN

Pop-upcocktailbar

Behalve de juiste koffie wordt ook het gebak vers gemaakt. “We besteden veel aandacht aan onze recepten en maken vrijwel alles zelf”, vertelt Estelle. Taarten, pannenkoeken en bananenbrood vormen slechts een kleine greep uit de uitgebreide menukaart. Ook vroege vogels worden op hun wenken bediend. “Tijdens de ontbijturen zorgen we voor zelfgemaakte speculoospasta, confituur en chocopasta”, glundert Estelle. “Het is arbeidsintensief, maar omdat we alles in grote hoeveelheden maken, proberen we onze ecologische voetafdruk te verkleinen.”

De nieuwe locatie biedt tal van mogelijkheden om de beleving voor de klanten nog te verbeteren. “In de zomer willen we vooral ons terras gebruiken voor evenementen of optredens. Ons hoofd zit vol ideeën, maar op dit moment kunnen we ze niet realiseren door de beperkte ruimte.”

Op dit moment zijn Ward en Estelle nog op zoek naar een kandidaat-huurder voor het huidige pand. “We moeten zelf op zoek naar nieuwe huurders, waardoor we de komende twee weken ’s avonds een pop-upcocktailbar organiseren, zodat geïnteresseerden het pand kunnen bekijken.”

Ondertussen zijn de werken in het nieuwe pand zo’n 100 meter verderop in de straat gestart. “Het pand wordt volledig gestript, dus er is veel werk om er een gezellige koffiebar van te maken”, zegt Estelle. “Als alles meezit, openen we de nieuwe locatie in september.”