dr. Vanlommel – knieprothese

Europese primeur voor AZ Turnhout: opereren met wegwerpmateriaal

Als eerste ziekenhuis in Europa stapt het AZ Turnhout in een project van het bedrijf DePuy, een dochteronderneming van Johnson&Johnson, voor de aanwending van instrumenten die maar 1 keer worden gebruikt. “Dat klinkt niet ecologisch, maar toch is het dat wel”, legt dr. Erik Vanlommel uit, die het materiaal zal gebruiken bij het plaatsen van knieprotheses.

“Bij het gebruik van traditioneel materiaal komt veel kijken. Na de operatie moet het een hele weg afleggen voor hersterilisatie. Dat steriliseren vraagt ook veel verbruik van water en reinigingsproducten. Uit een studie bij Amerikaanse ziekenhuizen die al met instrumenten voor eenmalig gebruik werken, blijkt dat zij 3% minder CO² uitstoten dan ziekenhuizen die het materiaal hersteriliseren.”

Er zijn nog veel voordelen verbonden aan het gebruik van wegwerpinstrumenten. “Ten eerste winnen ziekenhuizen heel wat tijd doordat hersterilisatie niet nodig is en de onderdelen van het materiaal nadien niet teruggelegd moeten worden in ingewikkelde sets. Dat kan soms een hele legpuzzel zijn.”

Eenvoudiger en sneller
“De operatie zal ook eenvoudiger en sneller verlopen”, vervolgt dr. Vanlommel. “Aangezien we de instrumenten eenmalig gebruiken, is er een gewaarborgde kwaliteit en is het materiaal zelfs accurater dan herbruikbare instrumenten. De eenmalige instrumenten worden daarnaast kant-en-klaar aangeboden, terwijl traditioneel materiaal na de sterilisatie onderdeel per onderdeel in de operatiekamer aankomt.”

Werken met eenmalig materiaal heeft geen invloed op het eindresultaat van de operatie, benadrukt het ziekenhuis. De voordelen uiten zich vooral tijdens de ingreep zelf. Daarnaast zal het kostenplaatje van een operatie ook lager liggen. Daar merkt de patiënt wel iets van want er is altijd een deel van de factuur dat de patiënt zelf moet betalen. “Deze technologie helpt ons om geneeskunde voor de patiënt betaalbaar te houden”, besluit dr. Vanlommel.