Nieuws Kempen Ex-werknemers schrijven bedrijfsgeschiedenis

Ex-werknemers schrijven bedrijfsgeschiedenis

Ex-werknemers schrijven bedrijfsgeschiedenis

vieille montagneVijf voormalige werknemers van zinkfabrikant Nyrstar in Balen-Wezel hebben een website gemaakt waarop ze de geschiedenis van het bedrijf vertellen. Aanleiding is het 125-jarige bestaan van de vestiging, die lang bekend stond onder de naam Vieille Montagne.

In 1889 bouwde Vielle Montagne een zinkfabriek in Balen. De grond was er goedkoop en er woonden weinig mensen in de buurt. Later veranderde dat toen het bedrijf een wijk met arbeiderswoningen bouwde, waar de werknemers van de fabriek konden wonen.

Naamsveranderingen
Door de jaren heen veranderde de onderneming een aantal keren van eigenaar en ook van naam. In 1989 was dat Union Minière, in 2001 gevolgd door Umicore. In 2007 werden de zinkafdeling van Umicore en het Australische Zinifex gefuseerd tot Nyrstar. Door een wereldwijde overproductie van zink lag de fabriek in 2009 bijna een jaar stil. Eind september 2009 werd de productie heropgestart. Tegenwoordig vormt de fabriek in Balen een eenheid met de Nyrstar-vestiging in Overpelt, die samen 550 mensen tewerkstellen, waarvan 450 in Balen.

“Dagelijks komen hier 27 treinwagons binnen met zinkconcentraat, dat hier wordt verwerkt tot zuivere zink”, vertelt Fred Hornung, plant manager van Nyrstar Balen/Overpelt. Die kondigt tegelijk een investering aan van 20 miljoen euro voor de bouw van een waterzuiveringsinstallatie.

Op www.vmbalenwezel.be krijg je een uitgebreide geschiedenis van het bedrijf, inclusief foto’s en anekdotes van vroeger en nu.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Hoogstraten
Hoogstraten

Zero emissie tijdens het zware werk

Gebroeders Geens, het familiebedrijf achter Knikmops en Rollmops, stelt nu ook een elektrische kniklader voor. De zoektocht naar een geëlektrificeerde… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer