Nieuws Kempen Export onder zware druk door corona

Export onder zware druk door corona

foto: Tom Fisk

Export onder zware druk door corona

KEMPEN – De coronacrisis deelt ook raken klappen uit aan de export. Zes op de tien bedrijven in de Kempen en  Mechelen zien de export pas na de zomer weer aantrekken. Dat blijkt uit de nieuwste enquête van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Voka gaat bedrijven helpen met het uitwerken van een exportstrategie.

Vlaanderen is als economische regio sterk afhankelijk van export. Voor 2019 wordt de Vlaamse uitvoer van goederen en diensten geraamd op 280 miljard euro. Zo’n 30 procent van de jobs hangt af van de uitvoer. Maar door de coronacrisis staat de export zwaar onder druk, zo blijkt uit de wekelijkse corona-enquête bij 900 ondernemingen. Meer dan 100 bedrijven komen uit de regio Mechelen en Kempen.

Corona heeft de situatie flink door elkaar geschud. De internationale vraag bij klanten is weggevallen (86%), er zijn amper nog internationale beurzen (14%) en naar het buitenland  reizen is beperkt (14%).

Nog geen beterschap

“De export draait nu al twee maanden een derde onder het normale niveau. Daar dreigen nog eens vier maanden bij te komen. Tot na de zomer”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Eén op de vijf exporterende bedrijven in de regio Mechelen en Kempen heeft zijn exportactiviteit bijna volledig zien terugvallen. We dreigen een half jaar zwaar onder niveau te exporteren. Onze politici moeten daarom dringend werk maken van een relancestrategie voor onze export. We denken aan een uniforme procedure voor grensoverschrijdend professioneel personenverkeer doorheen de EU. Zo kunnen medewerkers weer internationaal actief zijn.”

Relance

Ook een Europees Marshallplan met investeringen is nodig, stelt Voka. “De EU neemt 70 procent van de Vlaamse export voor haar rekening. De Vlaamse export zal zich dus pas herstellen als de EU in zijn geheel herstelt”, aldus Laveren.

Voka wil de bedrijven zelf helpen met hun exportstrategie met de lancering van de nieuwe programma’s Mercurio en International Reboot Rooms. Mercurio is een ondersteuningsprogramma voor ondernemingen die de internationale toer willen opgaan. En bij International Reboot Rooms kunnen ondernemers aan drie digitale rondetafels met experts over de uitvoer in het algemeen en over export naar China en de Verenigde Staten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.