Groep TOM Oevel De hoofdzetel van Groep T.O.M. is in Oevel. — © Marc Peeters, rr

Failliete interieurspecialist had 50 mensen in dienst: “We hopen dat ervaren personeel Groep T.O.M. snel wordt opgevist”

De ondernemingsrechtbank heeft dinsdagvoormiddag de bv Groep T.O.M. failliet verklaard. Het bedrijf was gespecialiseerd in interieurinrichting en gevestigd in de Nijverheidsstraat in Oevel (Westerlo). De wortels van de onderneming liggen in Olen. Het familiebedrijf had zo’n vijftig mensen in dienst. Een overnemer toonde al interesse in 14 medewerkers.

Groep T.O.M. staat voor Totaalproject Op Maat. Het bedrijf van de familie Peeters is al 50 jaar actief in interieurinrichting, zowel in de privésfeer als voor zakelijke klanten. Onder meer door de crisis in de bouw was er de jongste tijd een terugval in de omzet terwijl de vaste kosten bleven komen.

De onderneming kreeg financieel extra zuurstof van de eigenaars, maar de laatste maanden werd duidelijk dat een faling onafwendbaar was. “Er is ondertussen zeer intensief gesproken met kandidaat-overnemers en die zijn ook deels gevonden”, weet Philip Somers, de raadsman van Groep T.O.M. Met die gegevens op zak ging de onderneming deze week officieel in faling.

“Een bouwbedrijf uit Olen heeft zich geëngageerd om twaalf schrijnwerkers meteen in dienst te nemen aan dezelfde voorwaarden waaraan ze momenteel werken. Deze mensen krijgen nu de keuze om al dan niet op dat voorstel in te gaan. Een aantal lopende projecten zal ook worden verdergezet.”

Groep T.O.M. beschikt aan Turfputten in Olen nog over een verfwinkel. “Die zal gewoon open blijven en nog eens twee mensen kunnen er aan de slag blijven.”

De verfwinkel in Olen blijft wellicht open. — © Marc Peeters

Voor de overige medewerkers, dat zijn er zo’n dertig, is er vandaag nog geen oplossing. “We beseffen zeer goed dat dit voor de betrokkenen een zware noot is om te kraken”, zegt Somers. “Groep T.O.M. staat bekend voor het goede werk dat ze afleverden. Er was ook zeer weinig personeelsverloop.”

“De medewerkers kenden hun vak en we hopen dat wie niet mee kan overstappen snel zal opgevist worden door één van de vele bouwbedrijven die constant op zoek zijn naar ervaren personeel.” De rechtbank heeft dinsdag de curatoren Devos, Vangeel en Belmans aangesteld om het dossier verder af te handelen.

Lees ook: Het doek valt voor acht Kempense ondernemingen

Somers leeft ook mee met de familie Peeters die de Groep T.O.M. heeft opgericht en die hun levenswerk nu voor een groot stuk verloren zien gaan. Het was de vader van de huidige zaakvoerder die in de jaren zeventig van vorige eeuw begon te werken als schilder en behanger in Olen-centrum. Aanvankelijk werd de garage thuis gebruikt als uitvalsbasis, daarna was er een winkel aan Dorp.

In 2010 werd de bedrijvenzone aan Turfputten de nieuwe thuis van de onderneming waar de verfwinkel en de lakkerij werden gecombineerd met een mooie showroom. In 2019 nam de groep het meubelatelier van de bouwfirma Thys uit Oevel (Westerlo) over waardoor de bedrijvigheid en de zetel naar Westerlo verhuisde. Als sponsor was de onderneming ook bekend in het veldrijden en het voetbal.