faling, pijl daalt

Faillissementen blijven stijgen tijdens zomermaanden: absolute records in Vlaanderen

Bij de start van het nieuwe schooljaar publiceerde studiebureau Graydon de Barometer Faillissementen, de overzichtscijfers van het aantal faillissementen in de zomermaanden. Daarbij werden in Vlaanderen absolute records gevestigd, helaas in negatieve zin.

Binnen het Vlaamse Gewest noteerde GraydonCreditsafe tijdens de afgelopen zomermaanden 682 uitspraken. Dat is een stijging van +21,14% en het hoogste aantal uitspraken tijdens de periode juli-augustus van het afgelopen decennium. Met 4.051 uitspraken over de eerste 8 maanden van dit jaar binnen het Vlaamse Gewest noteerde men een stijging ten opzichte van verleden jaar met +14,08%. Tegelijk wordt het record uit het jaar 2013 (3.789 uitspraken) met +6,91% overschreden.

Binnen de provincie Antwerpen noteerde men weliswaar een daling ten opzichte van de eerste acht maanden verleden jaar (-1,54%) maar blijft men er hoge waarden noteren. Dit laatste als direct gevolg van de sterke acties vanuit de kamer voor ondernemingen in moeilijkheden die gericht waren op het uitzuiveren van spookbedrijven.

In het arrondissement Turnhout werden in de eerste acht maanden van dit jaar al 255 uitspraken gedaan. Dat zijn er twintig meer dan in dezelfde periode van vorig jaar, een stijging van +8,51%. In de afgelopen zomermaanden was de stijging zelfs nog groter, namelijk +39,39%. Er werden namelijk 46 faillissementen uitgesproken in juli en augustus. Vorig jaar waren dat er 33.

Steeds meer jonge bedrijven over de kop in Vlaanderen

Reeds enkele maanden stelt Graydan vast dat jongere ondernemingen steeds meer vertegenwoordigd zijn in de faillissementscijfers. Deze toename is bijna volledig een Vlaams fenomeen waar ondernemingen van 0 t.e.m. 4 jaar oud 46,71% van het totaal aantal faillissementen uitmaken. Dit fenomeen verklaart zich onder meer door het feit dat een belangrijk aantal van de ondernemingen binnen deze groep net voor de corona-perikelen zijn opgericht en dus vermoedelijk geen rekening hielden met de stootkussens die nodig waren om die periode te doorspartelen.