Nieuws Kempen Faillissementen in Kempen stijgen samen met nationaal gemiddelde

Faillissementen in Kempen stijgen samen met nationaal gemiddelde

Faillissementen in Kempen stijgen samen met nationaal gemiddelde

KEMPEN – Het aantal faillissementen in België is in de periode januari-februari opnieuw gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook in het arrondissement Turnhout is er een stijging. Die is iets hoger dan het nationale gemiddelde, maar lager dan de andere arrondissementen in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit cijfers van financieel dienstverlener Graydon.

“Na twee maanden: méér faillissementen, méér verloren jobs, en records binnen de horeca”, zo begint het rapport van Graydon, waarin het bureau een analyse maakt van de faillissementen in België in de eerste twee maanden van dit jaar. 2020 telt tot nu op het vlak van faillissementen de op twee na hoogste januarimaand en de op twee na hoogste februarimaand ooit. In februari 2019 was de situatie nog erger, waardoor februari 2020 iets minder faillissementen telt (-5,28%) dan februari 2019.  Over de eerste twee maanden van dit jaar tellen we zo 1.977 vonnissen. Een stijging ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar met + 2,59%.

België en Vlaanderen

Vlaanderen doet het wel beter dan Wallonië. Binnen het Vlaamse Gewest gingen er in de periode januari-februari 2020 977 bedrijven over de kop: in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar een daling met -1,51%. Deze daling situeert zich volledig binnen de provincies Oost-Vlaanderen (205 uitspraken of -13,5%) en Limburg (119 uitspraken of -29,17%). De trend waarbij steeds meer oudere bedrijven over de kop gaan zet zich verder. Op federaal niveau heeft nu 10,94% van alle faillissementsuitspraken betrekking op een bedrijf dat minstens een kwarteeuw oud is. Binnen het Vlaamse Gewest is dat zelfs 12,77%: een bijna-verdrievoudiging binnen het decennium. De stijging van het aantal faillissementen zien we onder meer binnen het vzw-landschap waar over de eerste twee maanden verleden jaar 36 ondernemingen over de kop gingen en dit jaar 46 (+27%): een verwachte evolutie.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “De stijging over die eerste twee maanden situeert zich vooral binnen het Waalse Gewest, want binnen het Vlaamse Gewest gingen er in de periode januari-februari 2020 zo’n 977 bedrijven over de kop. In vergelijking met dezelfde periode verleden jaar is dat een daling met -1,51%.”

Antwerpen en Kempen

Geen positieve signalen in de provincie Antwerpen. Met 351 faillissementsuitspraken gedurende de eerste twee maanden van 2020, gaat het nog steeds om een stijging met +10,03%. Het arrondissement Turnhout doet het daarin iets beter. Hier is een stijging van het aantal faillissementen met ‘slechts’ 8,2%. Het Mechelse arrondissement heeft het in onze provincie het kwaadst met +16,13% falingen.

Sectoren

Over alle regio’s heen blijkt de horeca de zwaarst getroffen sector. In de provincie Antwerpen gingen de meeste zaken failliet in de horeca, de bouw en de dienstverlening aan bedrijven. In andere provincies vallen er naast de horeca ook zware klappen in de garagesector.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer