Afbeelding5 Foto Belga

Fastned komt met laadstation-shops: primeur is voor Brecht

BRECHT - De Nederlandse uitbater van laadstations voor elektrische auto's Fastned is van plan om aan zijn stations ook shops te openen, waar de klanten een koffie kunnen drinken of een broodje eten terwijl hun wagen oplaadt. De eerste dergelijke winkel zal in de tweede helft van 2022 openen aan het laadstation in Brecht, op de E19 tussen Antwerpen en Rotterdam. Het bedrijf maakte de plannen bekend tijdens de voorstelling van zijn ambities voor de komende jaren.

"Door klanten de mogelijkheid te geven om een kopje koffie en een broodje te nuttigen terwijl ze laden, zal de laadervaring aanzienlijk verbeteren en daarmee wordt een belangrijke stap gezet naar fullservicelaadstations", zegt Fastned in een persbericht. Het heeft voor de toekomstige shops een modulair concept ontwikkeld "dat gemakkelijk op te schalen is op verschillende  locaties".

1.000 laadstations in 2030

Fastned, dat momenteel volgens zijn website een dertiental laadstations heeft in België, wil tegen eind 2024 zijn volledige netwerk verdubbelen tot minstens 400 laadstations. Nadien moeten er elk jaar zeker 100 bijkomen, tot 1.000 stations in 2030. Daarvoor kijkt het bedrijf niet alleen naar de huidige landen waarin het actief is (Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Zwitserland), maar ook naar "nieuwe markten in Europa". Bestaande stations zullen ook meer oplaadpunten krijgen (tot gemiddeld meer dan acht per station in 2030).

De gemiddelde omzet per station zal naar verwachting meer dan 400.000 euro per jaar bedragen in 2025 en meer dan 1 miljoen euro in 2030. Fastned verwacht dat de onderliggende ebitda (winst voor aftrek van intresten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen) in 2023 positief zal zijn, en dat de ebitda-marge in 2025 meer dan 40 procent zal bedragen.