Emanuel in de Jaegher-showroom. Foto: JID Emanuel in de Jaegher-showroom. Foto: JID

Fietsmerk van Tom Boonen opent showroom in Gent: “De vraag is groter dan ons aanbod”

Jaegher, het Belgische fietsmerk met Tom Boonen als investeerder, heeft klanten over de hele wereld. Vandaag worden slechts 80 tot 100 fietsen gemaakt per jaar, maar de eigenaars willen de productie opdrijven. Daarom openen ze een showroom in het hart van wielerstad Gent.

Jaegher is allesbehalve een onbekende in de fietswereld. Het merk werd in 2012 opgestart door Emanuel Ramoudt, Kurt Stallaert en Christophe Ghewy. Na enkele jaren in Ruiselede verhuisde het trio zijn atelier naar Gentbrugge. “We wilden in een stad met een wielergeschiedenis zitten”, zegt Emanuel, zelf Gentenaar. “Maar onze productie gebeurt nog steeds in Wingene in West-Vlaanderen.”

Daar worden jaarlijks tussen de 80 en de 100 fietsen – zowel race als gravel – gemaakt. “Wij doen alles zelf: van de kaders maken tot lakken naar wens”, zegt Emanuel trots. “We werken met inox, roestvrij staal. Het is heel dun, maar heel sterk en het laat ons toe op om maat te werken, in plaats van met een mal.” (Lees verder onder foto)

Foto: JID
Foto: JID

Of hoe een Jaegher kopen geen kwestie is van een winkel binnen- en een uur later weer buitenwandelen. Aan een eventuele verkoop gaan verschillende gesprekken vooraf. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid: een speciaal stuur, kleuren die verwijzen naar een kunstwerk, het kan allemaal. Staat het ontwerp op punt, dan duurt het nog 8 tot 12 weken tot de fiets klaar is.

Sportief én comfortabel

Kostprijs? Tussen de 6.000 en 15.000 euro voor een complete fiets. “Met het lagere segment kunnen wij niet concurreren”, zegt Emanuel. “Maar in het hogere segment zijn we niet duurder dan de massaproductie. Dat maakt onze fietsen fenomenaal interessant voor de betere wielertoerist. Onze fietsen zijn tijdloos, sportief én comfortabel. Je kan er 250 kilometer mee rijden en je lichaam zal geen pijn doen.” (lees verder onder foto)

Foto: Jaegher
Foto: Jaegher

Het zorgt ervoor dat Jaegher klanten heeft over de hele wereld, van Singapore tot de Verenigde Staten. “In Angelsaksische landen is een stalen fiets het summum”, zegt Emanuel. “De vraag is groter dan ons aanbod, daarom willen we de productie opdrijven tot 300 fietsen per jaar.”

Daarvoor opent het trio achter Jaegher voor het eerst een eigen showroom, in het midden van Gent: in de Onderstraat, op een steenworp van de Vrijdagmarkt. Op zaterdag 9 september is de grote opening. “Je krijgt er de kans om de gloednieuwe, op maat gemaakte gravelfiets van Tom Boonen te bewonderen. Tom was eerst klant en is later investeerder geworden toen hij hoorde van onze groeiplannen. We zijn heel trots dat hij achter onze fietsen staat.”