Nieuws Kempen Fikse bonus, maar ook onzekerheid voor Agio medewerkers

Fikse bonus, maar ook onzekerheid voor Agio medewerkers

Fikse bonus, maar ook onzekerheid voor Agio medewerkers

WESTERLO – De 280 werknemers van de Agio-vestiging in Oevel (Westerlo) kunnen meegenieten van de royale bonus van 10 miljoen euro die wordt uitgereikt naar aanleiding van de overname van het bedrijf. Het van oorsprong Nederlandse Agio gaat over naar het Deense Scandinavian Tobacco Group.

De circa 3.200 werknemers van Agio wereldwijd krijgen een fikse bonus. Er wordt 10 miljoen euro verdeeld onder het personeel nu de overname door het Deense Scandinavian Tobacco Group is afgerond. De familie Wintermans, die Agio 115 jaar lang heeft gerund, maakte dat bekend in een persbericht. “We hebben al die jaren steun gehad van onze medewerkers die zich – soms zelfs van generatie op generatie -100% hebben ingezet voor Agio. Op deze manier willen we een blijk van waardering geven voor de loyaliteit, en de mooie momenten die we met elkaar hebben gedeeld en het wederzijdse respect dat we altijd hebben gevoeld,” aldus Boris Wintermans, tot 2 januari CEO van het familiebedrijf.

Hoeveel van de 10 miljoen euro naar Agio in Westerlo vloeit, is niet duidelijk. Wel staat vast dat elke werknemer minstens 1.000 euro ontvangt. “Daarna wordt de premie op basis van de jaren dienst opgebouwd, tot maximaal zes keer het maandloon”, zegt ABVV-vakbondssecretaris Rudy Molenberghs. “Iemand met veel jaren dienst en een hoger maandloon zal dus meer krijgen dan iemand met een lager loon die nog niet lang in dienst is.”

Korte staking

Eind november brak er in Oevel nog een staking uit. Met de overname in zicht en de onzekerheid die dat met zich meebrengt, had de directie een motivatiepremie voorgesteld van 250 euro. Veel te laag, vonden de vakbonden. Daarop kwam Ad Wintermans met de belofte om iets uit te werken dat veel beter zou zijn dan die 250 euro. “Voor de werknemers in Oevel was dat voldoende en stopte de staking, want ze kennen Ad en geloven de familie”, vertelt Molenberghs. “Daags nadien kwam Ad met het voorstel om een premie uit te werken op basis van jaren dienst, met bedragen die een stuk hoger lagen.”

Onzekerheid voor Westerlo

Hoewel het personeel en de vakbonden tevreden zijn met de financiële geste, is er nog steeds onduidelijkheid over de toekomst van de fabriek in Oevel. Overnemer Scandinavian Tobacco Group heeft in Lummen, op een steenworp van Westerlo, ook al een vestiging. Een beslissing over die vestigingen wordt tegen april verwacht.

Wereldspeler

Royal Agio Cigars, opgericht in 1904, boekte in 2018 een omzet van 133 miljoen euro en behoort daarmee tot de vier grootste sigarenproducenten ter wereld. Wereldwijd telt het 3200 medewerkers. De fabrikant is bekend van de sigarenmerken Agio, Balmoral, Panter en Mehari’s. Het heeft eigen fabrieken in Nederland, België, Sri Lanka en de Dominicaanse Republiek en verkooporganisaties in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië en de VS.

De overname, voor 210 miljoen euro, werd in september vorig jaar aangekondigd. Op 2 januari werd ze afgerond.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer