De vrachtwagen werd ingericht als een professionele slagerij. Foto: Marc Peeters

Flying Butcher verwerkt geslachte dieren in omgebouwde vrachtwagen

WESTERLO - Met Westerlo als uitvalsbasis pakken Michael Vervliet (34) en Hans Vleugels (47) uit met een bijzondere primeur. “We hebben een koelvrachtwagen aangekocht en die helemaal ingericht als een mobiele uitsnijderij en slagerij. Daarmee kunnen we bij klanten thuis vlees versnijden, verwerken, verpakken en labelen. Helemaal volgens de wettelijke voorschriften die het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) oplegt.”

De klanten waar Michael en Hans op mikken zijn mensen die thuis boerderijdieren houden en af toe een dier naar het slachthuis laten brengen om het vlees nadien te kunnen eten of verkopen. “Slachthuizen zullen die dieren enkel doden en in grote stukken hakken. Daarna is het weer aan de eigenaar om een oplossing te vinden om het vlees verder te laten versnijden tot porties of het te verwerken”, weet Michael.

“Veel mogelijkheden zijn daarvoor niet. Daarom willen we een handje toesteken. Wij zullen het geslachte dier ophalen in het slachthuis en het helemaal volgens de wens van klant verwerken. We kunnen ook gehakt, worsten, americain of hamburgers bereiden.”

Dat gebeurt dus allemaal op een vrachtwagen die tot bij de klant thuis rijdt. “Aan de inrichting van de koelvrachtwagen is meer dan een jaar gewerkt. De dieren komen binnen langs de achterkant opgehangen aan een takelsysteem. Alle machines en behandeltafels zijn voorzien. Het versneden en verpakte vlees gaat buiten via een andere deur”, legt Hans uit. Er is in de vrachtwagen ook sanitair en een kleedruimte voorzien.

“De inrichting is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de mensen van het FAVV”, weet Michael. “Dat was ook voor hen apart omdat er nog geen soortgelijke vrachtwagens op de baan zijn. Eigenlijk hebben ze speciaal voor ons project een nieuwe regelgeving op papier gezet. Het was een hele klus, maar alle vergunningen en toelatingen zijn binnen. We kunnen aan de slag.”

De vachtwagen rukt uit vanuit Westerlo. Foto: Marc Peeters

Via Mond-tot-mondreclame en boodschappen op de sociale media zijn de boekingen ondertussen al vlot aan het binnenlopen. De initiatiefnemers presenteren zichzelf als Flying Butcher. “We zijn ervan overtuigd dat we met onze mobiele slagerij zullen inspelen op een zeer reële behoefte. Voedselveiligheid staat daarbij centraal.”

“Eén van de afspraken die met het FAVV is gemaakt houdt in dat we hen steeds een week op voorhand zullen laten weten waar en wanneer we aan de slag gaan. Zo kan het voedselagentschap onaangekondigde controles uitvoeren.”

Met hun mobiele slagerij mikken Michael en Hans voornamelijk op runderen, varkens en kalveren. De provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant zijn vanuit Westerlo vlot bereikbaar. Flying Butcher is ook gespecialiseerd in het samenstellen en aanbieden van vleespakketten voor bijvoorbeeld barbecues.

Flying Butcher zit op Facebook, of via 0496/72.70.08 of 0476/62.05.92