Nieuws Kempen Games & Comics festival hoopt creatieve economie te inspireren

Games & Comics festival hoopt creatieve economie te inspireren

Games & Comics festival hoopt creatieve economie te inspireren

TURNHOUT – Een festival waar creatief ondernemen centraal staat, dat is zaterdag te beleven in de Turnhoutse Warande. Dan vindt daar het eerste Rock Paper Pencil Games & Comics Festival plaats. De ontdekkingsbeurs, de officieuze opvolger van het Stripgids Festival, hoopt creatieve geesten te inspireren die zelf met een bordspel of strip op de markt willen komen.

Met Rock Paper Pencil bijvoorbeeld proberen Stripgids, spel- en kaartenfabrikant Cartamundi, bordspellenproducent Game Brewer, Stad Turnhout en de provincie Antwerpen om de hoofdstad van de Kempen weer als grafische hoofdstad op de kaart te zetten. Het festival zaterdag wordt dus geen klassieke stripbeurs. “Denk eerder aan een event waar je kan lezen, spelen en zelf creëren”, zegt Sven Denis, curator strips voor Rock Paper Pencil in Gazet van Antwerpen. “We willen de bezoekers laten beleven en ontdekken.”µ

Masterclasses

De grotere namen op de affiche hebben een Turnhoutse link. Paul Geerts, die meer dan dertig jaar Suske en Wiske maakte en volgend jaar eenmalig terugkeert naar de tekentafel, werd geboren in Turnhout. Kim Duchateau mocht er in 2007 de Bronzen Adhemar ontvangen en geeft er les aan de Stripgids Academie. Zij geven om 15u30 een masterclass in de Tuinzaal.

Knack-tekenaar Serge Baeken en zijn broer, Antwerps nachtburgemeester Vitalski, die opgroeiden in Vosselaar, presenteren een unieke preview van een strip die ten vroegste in 2021 verschijnt. “Circus Bulderdrang is het rock-‘n-roll-theatergezelschap waarmee Vital al dertig jaar optreedt”, legt Serge Baeken uit. “We hadden al geprobeerd het te verstrippen, maar het lukt nu pas. Omdat de strip nog niet helemaal klaar is, toon ik honderd unieke affiches, die ook te koop zijn. Vital gaat om 14u circusgedichten voorlezen, daar ga ik live bij tekenen.”

Feedback

Tijdens het festival gaat ook aandacht naar het ontwikkelen van nieuwe bordspellen. Een panel van experts van Cartamundi bekijkt ideeën voor nieuwe spellen. En Franz Klemens, bekend van Agricola en Watergate, doet om 17u30 in de Tuinzaal de illustratietaal van bordspellen uit de doeken.

Met het Games & Comics Festival rondt Rock Paper Pencil het werkjaar af. “Maar de stad heeft budget voorzien om het Fablab in het Speelkaartenmuseum draaiende te houden en er zijn nog plannen voor januari en februari”, zegt Sven Denis. Het is de bedoeling dat er nog edities van Games & Comics volgen en dat het festival mettertijd zelfbedruipend wordt.

Games & Comics Festival, zaterdag 21 december van 10u tot 19u in de Warande, inkom gratis.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.