Nieuws Kempen Geels streekbier Vliet krijgt een spelt-broertje bij

Geels streekbier Vliet krijgt een spelt-broertje bij

Geels streekbier Vliet krijgt een spelt-broertje bij

DSC_3191In aanwezigheid van drankenhandelaars, het Geelse schepencollege en andere genodigden is zaterdagavond de Vliet Spelt boven de doopvont gehouden. Voor het recept tekende de bekende Geelse brouwer Jul Molenbergs, die ook al de Geelse streekbieren Zeunt en Vliet tot leven wekte. Voor de nieuwe Vliet-variant levert de Geelse bioboer René Verachtert het speltgraan. 1.300 liter is er gebrouwen van de eerste ‘Vliet Spelt Van ’t Velt’.

“Ik wil een zo groot mogelijke variëteit van producten met spelt”, zegt René Verachtert van bioboerderij De Steenovens, die de zaak leidt met Raf De Smedt. “Brood, koekjes en spaghetti maken we al, bier nog niet.” Daarvoor nam hij contact op met Jul Molenberghs van Huisbrouwerij De Vliet in Ten Aard.

Recept op punt
“In 2014 leerde ik René kennen en hij vroeg me of ik met zijn spelt bier wou brouwen”, vertelt de brouwer. “Vanaf 1995 had ik dat al een paar keer gedaan. Na een heel aantal proefbrouwsels staat het recept nu op punt en lieten we een eerste groter brouwsel maken bij de Proefbrouwerij in Lochristi.” De Vliet Spelt is een blond bier met een alcoholgehalte van 5,5%. Het is vanaf dit weekend verkrijgbaar in de Geelse drankenhandels en later ook in andere drankenhandels in de Kempen. “Ik verwacht dat de eerste voorraad snel op zal zijn, maar tegen nieuwjaar hebben we nieuw bier. Ons volgende brouwsel bestaat uit 4.000 liter.”

De Geelse streekbieren Zeunt en Vliet zijn een succesnummer, waarvan jaarlijks meer dan 30.000 liter wordt gebrouwen. De vzw De Vliet neemt de commerciële uitbouw van de nieuwe Vliet Spelt op zich.

Bioboer René Verachtert is zeer gecharmeerd met het resultaat. “We gaan het verkopen in onze bedrijfswinkel en mee promoten”, kondigt hij aan. Zijn bedrijf De Steenovens heeft 12 hectare akkergrond in gebruik, waarvan 2,5 hectare wordt ingezaaid met spelt. Daarnaast mest hij jaarlijks een 500-tal biovarkens vet en heeft hij vleeskippen. “Al onze producten gaan zoveel mogelijk rechtstreeks naar de consument.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Geel
Geel

Raf Patat voelt stijging ook

Het afgelopen jaar hebben we opvallend meer aardappelen gegeten. 8% meer, zo blijkt uit een consumentenonderzoek van VLAM. Aardappelen blijven… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer