Geelse studenten runnen eigen fietsherstelpunt

tomas more

Het woon-werkverkeer is niet enkel een thema in het bedrijfsleven maar ook in het onderwijs. Om de studenten van Thomas More en KU Leuven in Geel te motiveren met de fiets en op een veilige manier naar school te komen, opent vandaag een fietsherstelpunt. Studenten kunnen daar hun fiets laten repareren door andere studenten, die daarvoor een speciale opleiding genoten. Studenten Bedrijfsmanagement schreven een businessplan uit en zorgden voor de praktische uitwerking van het fietsherstelpunt.

De Thomas More-hogeschool zet in haar mobiliteitsplan serieus in op fietsen en op fietsveiligheid. Studenten kunnen voor 5 euro per maand een fiets huren van de hogeschool. Dat is een groot succes. Er rijden intussen al meer dan 200 fietsen in de schoolkleuren door de Geelse straten. In de huurprijs zijn onderhoud en kleine herstellingen begrepen en de studenten maken daar gretig gebruik van. Maar eigenlijk zouden alle studenten met een goed onderhouden fiets moeten rondrijden. En dus rijpte het idee van een fietsherstelpunt voor studenten.

Geen concurrentie
Het fietsherstelpunt wil geen concurrent zijn voor de lokale fietsherstellers. Met een fietsherstelpunt op de campus zelf en studentikoze prijzen hoopt de hogeschool dat de studenten sneller hun fiets laten herstellen. Dat verhoogt de veiligheid en het vermijdt dat de problemen groter en de herstelkosten duurder worden.

Ongeveer 750 Geelse studenten van Thomas More en de KU Leuven gebruiken dagelijks de fiets voor hun verplaatsingen naar de campus.