Nieuws Kempen Geen Turnhout kermis dit jaar: “een ramp”, zeggen de foorkramers

Geen Turnhout kermis dit jaar: “een ramp”, zeggen de foorkramers

Geen Turnhout kermis dit jaar: “een ramp”, zeggen de foorkramers

TURNHOUT – De kogel is door de kerk: het Turnhoutse stadsbestuur heeft beslist dat de zomerkermis dit jaar niet zal doorgaan. Na uitgebreid overleg met onder meer de foorkramers en de hulpdiensten is het stadsbestuur van oordeel dat de veiligheid en gezondheid van bezoekers en omwonenden niet kan worden gegarandeerd. De horeca reageert begripvol, de foorkramers vrezen de gevolgen.

Turnhout kermis zou dit jaar 3 weekends duren, van vrijdag 7 tot en met zondag 23 augustus. Het stadsbestuur kreeg echter 4 negatieve adviezen, onder meer van politie en brandweer. Zij konden het naleven van wettelijke en praktische maatregelen, onder meer in verband met het coronavirus, niet garanderen. Ook uitwijken naar een andere locatie dan de Grote Markt bleek geen optie. Het schepencollege heeft uiteindelijke de beslissing genomen om de augustusfoor een jaar over te laten slaan.

Dat is vooral bijzonder slecht nieuws voor de eigenaars van de meer dan 70 kermisattracties. “We hadden gehoopt ons jaar goed te maken in Turnhout”, reageert Dimitri Put, die al zijn hele leven met een kindermolen op de kermis staat. “Dit is een drama, een ramp. Onze leningen lopen ondertussen gewoon door. Zelfs tijdens de oorlogen waren er kermissen. We vrezen dat andere steden en gemeenten dit voorbeeld zullen volgen. Als foorkramers willen we graag blijven overleggen om samen oplossingen te vinden.”

De Turnhoutse horeca reageert berustend. “We hebben constructief samengewerkt met de kermis en de stad, maar geconfronteerd met de feiten is gebleken dat het onhaalbaar was”, zegt Erik Van Geirt, zaakvoerder van het Stadscafé en Café Leffe aan de Grote Markt. “Na 12 weken lockdown hadden we dit wel kunnen gebruiken. Met goed weer en dankzij onze extra terrasruimte kunnen we hopelijk toch nog wat recupereren in augustus.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Hoogstraten
Hoogstraten

Nieuw leven in de discotheek

Eigenaar geeft danstempel een make-over Eigenaar Fred Van Ostaijen vond een geschikte investeerder om Highstraat nieuw leven in te blazen.… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.