Polle Geitenkaas Antwerpen © Fransje Robert

Geitenboer Polle brengt Kempen naar ’t stad met nieuwe winkel in Nationalestraat

Geitenboer Paul D’haene, ook bekend als Polle, heeft een nieuwe winkel geopend in de Nationalestraat. Met deze winkel brengt Polle de Kempense geitenkaasjes, die velen kennen van de zaterdagmarkt op het Theaterplein, naar hartje Antwerpen.

Wie regelmatig naar de zaterdagmarkt gaat, maakte vast al kennis met Polle. Hij legt er zijn heerlijke geitenkaasjes in zijn kraam, gewikkeld in spek, met bloemetjes, peper en tal van andere smaken. Bovendien staat Polle bekend voor zijn ambachtelijke benadering: zijn kazen komen tot stand op traditionele wijze, zonder kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Paul D’haene begon in 1979 met een kleine boerderij in Westmalle, niet veel later begon hij met geitenkaasjes te maken. Samen met zijn vrouw Veerle was hij verantwoordelijk voor meer dan 600 geiten op hun boerderij in Lichtaart (Kasterlee). Ondertussen worden de geiten verzorgd door het jonge koppel Bram en Stien.

Paul ging vorig jaar met pensioen maar wordt opgevolgd door zoon Sam: “Ik volg met veel plezier mijn vader op. Hij is misschien op pensioen maar stilzitten kan hij niet, hij doet voorlopig nog altijd die markt”, aldus Sam.

Geitenkaasjes in de nieuwe winkel van Polle. — © Fransje Robert

“Wij hebben na 40 jaar in Antwerpen een grote fanclub opgebouwd en nu hebben we besloten om een ‘Polle winkel’ te openen”, zegt Sam, die voor de locatie zijn oog liet vallen op de Nationalestraat. Diana De Jezus Batita zal er vier dagen in de week de winkel uitbaten. Sam leerde Diana kennen via een open sollicitatie. Zij heeft net als Sam een echte passie voor streekproducten. Diana zal de winkel vier dagen in de week openhouden zodat Sam zich kan focussen op de kaasmakerij. De hoevewinkel in Lichtaart zal ook gewoon openblijven.

In de winkel kan je verse geitenmelk kopen die ter plekke getapt wordt. De melk komt rechtstreeks van de geitenhoeve in Lichtaart. Bovendien vind je in de winkel ook andere streekproducten zoals verse appelsap uit boomgaard Roes (Oud-Turnhout), honing van imker Wizo (Tielen) en koffie van Verheyen (Antwerpen). “We hopen in de toekomst vaker te gaan samenwerken met lokale ondernemingen”, zo luidt het voornemen van pater familias Paul D’haene.