Nieuws Kempen Gemeente koopt postgebouw in Lindenlaan voor 911.000 euro

Gemeente koopt postgebouw in Lindenlaan voor 911.000 euro

Gemeente koopt postgebouw in Lindenlaan voor 911.000 euro

BEERSE – Bpost heeft het bod van het lokaal bestuur van Beerse voor de aankoop van het postgebouw in de Lindenlaan in Beerse aanvaard. Dit betekent dat de gemeente Beerse de vrijetijdsdiensten van Vaart kan onderbrengen in het pand. “We konden deze kans voor de aankoop van een gebouw in het centrum niet laten schieten”, zegt Bart Craane (CDE-Vlim.be), burgemeester van Beerse. Het postkantoor blijft bestaan in het huidige gebouw.

De plannen om de vrijetijdsdiensten Vaart (cultuur, bibliotheek, toerisme, jeugd, markten en kermissen) onder te brengen in een gebouw op het Kerkplein in Beerse gaan definitief naar de prullenmand. Bpost heeft het bod van 911.000 euro van het lokaal bestuur van Beerse voor de aankoop van het postgebouw in de Lindenlaan aanvaard. Een extra gemeenteraad in Beerse zette begin juli voor de aankoop het licht al op groen.

De gemeente moest nadat de plannen voor een omstreden nieuw dienstverleningscentrum (NDC) in het park Tempelhof werden geschrapt op zoek gaan naar een nieuwe huisvesting voor zowel het personeel in het oude gemeentehuis in de Bisschopslaan als voor de vrijetijdsdiensten van Vaart en de bibliotheek. Het personeel verhuisde al eerder naar de Heilaarstraat. Voor Vaart en de bibliotheek stippelde het lokaal bestuur aanvankelijk een plan uit om een leegstaand gebouw, een vroegere fitnesszaak, in het Kerkplein in Beerse in te palmen.

Maar er rezen daar problemen met de nodige vergunningen en er was ook kritiek op de huurprijs die de gemeente zou moeten ophoesten. Het postgebouw dat te koop kwam te staan, was voor de meerderheid van CDE-Vlim.be en Beerseplus een aanleiding om het geweer van schouder te veranderen.

De aankoop van het Bpost-gebouw kadert in een zogenaamde sale & rent back-operatie. Het lokaal bestuur is als nieuwe eigenaar verplicht om de oppervlakte die Bpost nodig heeft in het gebouw weer te verhuren aan het postbedrijf. In het bod van 911.000 euro werden de huurinkomsten van Bpost voor de komende acht jaar mee verrekend.

Postkantoor blijft

“In het licht van de visie waarbij we streven naar een duurzaam gemeentelijk patrimonium, konden we de kans tot aankoop van dit gebouw in het centrum niet laten schieten”, zegt burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be) van Beerse. “De definitieve huisvesting van de vrijetijdsdiensten van Vaart maakt nog wel deel uit van een haalbaarheidsstudie voor de huisvesting van de gemeentelijke diensten op de site van het voormalige gemeentehuis in de Bisschopslaan. Het postkantoor blijft gevestigd in het gebouw in de Lindenlaan. Bezoekers kunnen daar in de toekomst terecht voor de dienstverlening van zowel Bpost als van Vaart.”

Energieverslindend

Oppositiepartij N-VA onthield zich begin juli al bij de stemming voor de aankoop en blijft ook kritisch. “De gemeente heeft al enorm veel oude gebouwen en koopt nu voor bijna een miljoen euro nog een gebouw van de jaren zeventig aan”, zegt Ben Bols namens N-VA. “Dat gebouw is enorm energieverslindend is. De energiefacturen gaan nog extra kosten vergen van de belastingbetaler. We vinden het ook jammer dat het enkel gaat om het tijdelijk verhuizen van de bibliotheek en vrijetijdsdiensten.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.