Charter SCHOON Grobbendonk Bij de campagne SCHOON hoort ook een logo. — © Marc Peeters

Gemeentebestuur en 26 bedrijven willen zwerfvuilvrije industriezone

Het gemeentebestuur van Grobbendonk en 26 bedrijven gevestigd langs de Industrieweg in Grobbendonk hebben het charter SCHOON ondertekend. Bedoeling is te komen tot een zwerfvuilvrije industriezone. SCHOON wordt geschreven met hoofdletters omdat elke letter een betekenis heeft.

Zo staat de S voor samenwerking om via Circulaire aanpak, Handhaving, Omgevingsimpact en Optimaal beheer af te sluiten met Normcreatie. “Zwerfvuil is een toenemend probleem op de Industriezone ondanks diverse opruimacties”, weet schepen Johan Verhaegen (GiB). “Er passeren veel vrachtwagens en er wordt ook vaak overnacht. We merken dat bestuurders hun afval gewoon in de berm gooien en er ook hun behoefte doen. Niet echt gezellig als je dat moet gaan opruimen.”

Het probleem wordt deels veroorzaakt door een gebrek aan accommodatie om het afval op een gewenste manier kwijt te kunnen. Het gegeven dat de bedrijven en het lokale bestuur hierover intensief willen gaan samenzitten om naar een gezamelijke aanpak te komen is op zich al waardevol. Eenvoudige oplossingen zijn er niet.

“Aan de andere kant van onze gemeente in de buurt van de Bannerlaan werd een probleem met zwerfvuil op het bedrijventerrein aangepakt door deels ondergrondse afvalcontainers te plaatsen”, weet burgemeester Marianne Verhaert (GiB). “We merken dat de overlast er duidelijk is afgenomen.”

Grote afvalbakken zorgen voor een deel van de oplossing, maar kunnen ook misbruikt worden. — © Marc Peeters

Afvalpunten kunnen volgens Verhaert ook langs Industrieweg helpen bij de aanpak van het probleem maar er is ook een keerzijde aan verbonden. Als mensen weten dat er plaatsen zijn waar je gratis afvalzakken kan dumpen gaan die mogelijk extra afval aantrekken. Aan de Bannerlaan staat er een camera die de omgeving in het oog houdt.

SCHOON gaat vooral voor preventie en het creëren van een mentaliteitsverandering “Op onze site zelf bieden we vrachtwagenbestuurders mogelijkheden om hun afval gescheiden achter te laten”, weet Tom Leuckens van Bleckmann, één van de grote spelers langs de Industrieweg. “We organiseren ook geregeld opruimacties rond ons terrein. Afval dat je gewoon kan oprapen is dan nog iets minder erg dat dingen die men een beetje heeft geprobeerd te verstoppen.”

Ook sanitaire voorzieningen zijn er niet langs de Industrieweg. Overdag kunnen truckers wellicht wel terecht op het bedrijf waar ze moeten laden of lossen maar ’s avonds is dat moeilijker. Een gebouwtje optrekken ligt omwille van precieze locatiekeuze, onderhoud en financiering niet voor de hand. “Als we dit wat ruimer bekijken kunnen we er niet omheen dat er tussen Ranst en de de provincie Limburg langs de E313 geen snelwegparkings met sanitaire accommodie zijn”, zegt Marianne Verhaert. “Dit wordt in een ruimere context verder onderzocht. “