Han De Houwer overleden Han had een goede band met alle schippers in de jachthaven. — © Marc Peeters

Gewezen havenmeester van jachthaven Herentals overleden

In Turnhout is vorige week woensdag Han De Houwer overleden. Han woonde in haar geboortedorp Beerse, maar de vrouw was ook geen onbekende in Herentals.

Van 1996 tot 2014 was Han De Houwer de eerste havenmeester in de toen gloednieuwe jachthaven van Herentals. Gedurende die 18 jaar had ze een zeer goede verstandhouding met de booteigenaars. Die liepen ook allemaal graag langs op de Dorian Gray. Dat was een schip, vernoemd naar het boek The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde, dat in de jachthaven lag.

De typisch Kempense Spits, niet te verwarren met een Kempenaar, werd samen met haar vader en broers volledig naar haar ontwerp omgebouwd tot een gezellige kroeg die door Han werd uitgebaat. Niet alleen de booteigenaars, maar ook fietsers en wandelaars kwamen heerlijk vertoeven op de Dorian Gray en het terras op de kade.

Het was de trekpleister van de jachthaven. Han had ook iets met literatuur en poëzie, eigenlijk ademde ze het meer. Zo organiseerde ze onder meer ‘Dichters aan boord’, een evenement waarbij dichters voordrachten gaven op jachten die in het haventje lagen.

Bij de jaarlijkse opening van het nieuwe toeristisch seizoen werden er onder andere boottochten georganiseerd. Ook voor de kerstperiode bedacht de altijd creatieve havenmeester wel iets. Han heeft dat altijd met zeer veer plezier en aanstekelijk enthousiasme gedaan.

De lach van Han die velen zich nog herinneren heeft ze steeds behouden.

De vrouw overleed na een kort ziekbed. Ze werd amper 65. In de kerk Sint-Lambertus Beerse wordt op zaterdag 18 mei om 14 uur een afscheidsplechtigheid gehouden.