BUURTWINKEL STERKENS TURNHOUT Natasja en Gi houden de buurtwinkel in de Renier Sniedersstraat in Turnhout tot eind dit jaar open. — © ram

Gi en Natasja sluiten buurtwinkel door groeiende concurrentie van supermarkten

Voor Star Shop Sterkens in de Renier Sniedersstraat in Turnhout komt na bijna dertig jaar het einde in het zicht. Uitbaters Gi Sterkens en Natasja Van Veen willen niet meer opboksen tegen de supermarktketens die aan lagere prijzen kunnen verkopen. Vanaf 2 oktober start de uitverkoop, tegen eind dit jaar gaat de winkel definitief dicht. “Veel klanten komen hier voor een product dat ze in de supermarkt vergeten zijn.”

Gi Sterkens (50) opende de buurtwinkel in 1994. Toen was het nog een filiaal van Spar. “Na vijftien jaar zette Spar de samenwerking stop en ben ik onder de naam Star Shop Sterkens verder gegaan”, vertelt Gi. “Sinds tien jaar verkopen we ook broodjes. Het pand naast de winkel is daarom enkele jaren geleden ingericht als eetruimte. In vergelijking met dertig jaar geleden zijn in Turnhout veel dingen veranderd. De trouwe klanten van vroeger zijn intussen overleden of wonen buiten Turnhout. In deze buurt wonen nu veel alleenstaanden en mensen die het financieel moeilijk hebben. Ik begrijp dat die hun inkopen in een supermarkt doen omdat daar de prijzen goedkoper zijn, maar wij lijden daar onder.”

“Het aantal supermarkten in de nabije omgeving is flink toegenomen. Veel klanten komen hier alleen nog voor een product dat ze in een van de winkelketens vergeten zijn. Als ze dat ook zeggen, vraag ik hen waarom ze niet voor hun andere boodschappen naar onze winkel komen. We kunnen nog perfect leven van de inkomsten van de winkel, maar zijn ook realistisch. Als we nog de nodige investeringen doen in de winkel moeten we nog een jaar of tien verder doen. Dan ben ik 60 jaar en is het niet evident om ander werk te vinden. Daarom maakten we met pijn in het hart de keuze om aan ons pensioen te denken en de winkel te sluiten”, legt Gi Sterkens uit.

Gi Sterkens opende de winkel in 1994. — © rr

Gouden straatje

Natasja Van Veen (46) kwam een vijftiental jaar geleden bij in de zaak. Ook voor haar gaat het wennen worden. “In de winkel heb je veel sociale contacten. Wie vroeger als kind hier kwam, zagen we later vaak terug als volwassene. Er is veel leegstand in Turnhout, maar de Renier Sniedersstraat wordt een gouden straatje genoemd voor handelaars. Anderzijds is een buurtwinkel meer en meer nostalgie. Als onze zaak eind dit jaar sluit, dan blijft er in Turnhout alleen nog een buurtwinkel in de Patriottenstraat over. Het aankoopgedrag is ook volledig veranderd met meer eenpersoonsmaaltijden.”

“Wat we gaan doen als de winkel definitief gesloten is, weten we nog niet. Ik heb vroeger al voor een baas gewerkt, maar voor Gi gaat dat de eerste keer zijn. Vanaf 2 oktober beginnen we te verkopen met kortingen tot alles uitverkocht is.”

Stoppen op hoogtepunt

Wat er met het winkelpand gaat gebeuren, blijft nog onduidelijk. “We zijn eigenaar en de bedoeling is om het te verkopen”, zegt Gi. “Het ideale zou zijn dat een andere winkel zich er vestigt. Even hebben we getwijfeld om de broodjeszaak nog open te houden, maar dan moet je weer investeren. Ze zeggen altijd dat je moet stoppen op een hoogtepunt, dus is nu het geschikte moment.”