DCM Lanaken

Group De Ceuster investeert 20 miljoen in Limburg

Group De Ceuster, met zijn hoofdzetel in Grobbendonk, gaat een nieuwe fabriek bouwen in Lanaken. Hier zal het potgronden, organische bodemverbeteraars en afdekmaterialen  gaan produceren. Het heeft hiervoor een industriegrond aangekocht in de bedrijvenzone Europark, dicht bij een loskade aan het Albertkanaal en een railterminal. De investering zal in totaal 20 miljoen euro bedragen, en ruim 50 medewerkers zullen er op termijn tewerkgesteld worden.

De nieuwe fabriek komt er omdat de vraag naar plantensubstraten en bodembedekkers van DCM stijgt. Lanaken is strategisch gezien een goede keuze, klinkt het bij Group De Ceuster. “De trimodale ontsluiting die deze site biedt, was een belangrijk criterium in onze selectieprocedure. Met Lanaken liggen we ook nog eens centraal in een belangrijk afzetgebied voor DCM. De lokale aanwezigheid van grondstoffen maakte het plaatje compleet” zegt Tom De Ceuster, CEO van GROUP DC.

Het Kempische familiebedrijf legt in zijn bedrijfsvoering sterk de nadruk op duurzaamheid. Begin dit jaar ontving DCM nog het label van CO2 neutraal bedrijf. Groepcompost en houtresten van Limburgse composteringsbedrijven zullen in Lanaken als grondstof voor bloemsubstraten dienen. Voor de aanvoer vvan grondstoffen doet De Ceuster een beroep op het transport via water. De Ceuster zal ook meewerken in het lopende windmolenproject van de gemeente Lanaken en Ecopower.

Het bedrijf wil de eerste fase van de werken in het voorjaar van 2022 beginnen, als alles vlot verloopt  met de aankoopakten en omgevingsvergunning. Een opstart van de nieuwe fabriek staat dan gepland voor 2023. De tweede fase start een jaar later, waarna het volledige bedrijf klaar zal zijn in 2025.