GroupDC duurzaam gebouw – bureau durable

Group De Ceuster naar nieuw hoofdkwartier in Grobbendonk

Group De Ceuster neemt volgende maand haar intrek in een nieuw hoofdkwartier in Grobbendonk. Dat zet volop in op duurzaamheid.

Met DCM (De Ceuster Meststoffen) produceert Group De Ceuster organische meststoffen op basis van een 30-tal grondstoffen afkomstig van reststromen uit de voedingsindustrie. Hiermee zet het bedrijf volop in op de circulaire economie. Momenteel is DCM Europees marktleider voor organische meststoffen. Vandaag staat de tweede generatie aan het hoofd. Onder impuls van Tom De Ceuster trekt de onderneming sinds 2010 nog meer de kaart van de innovatie.

Bijna energieneutraal
“Het streven naar de meest duurzame aanpak toont zich ook in ons nieuwe hoofdkantoor”, zegt Tom De Ceuster. “Dat is bijna energieneutraal. We hebben alle hedendaagse technieken van duurzaam bouwen geïntegreerd: zonwering, zonnepanelen, doorgedreven isolatie en zelfs betonkernactivering.”

In 2020 start de bouw van nog eens een nieuw gebouw voor onderzoek en ontwikkeling en de aanleg van testtuinen en -serres. De R&D-afdeling De Ceuster Biosciences en het onderzoeksinstituut Scientia Terrae verhuizen dan van Sint-Katelijne Waver naar Grobbendonk. Zo komen onderzoek en productie samen op dezelfde site.

Onderzoek en ontwikkeling doet Group De Ceuster voor het eigen productgamma maar ook op vraag van partners. Met Scientia Terrae heeft de groep een eigen non-profit onderzoeksinstituut dat ook onderzoek verricht voor derden. Zo ontwikkelde het instituut een DNA-multiscan om snel en accuraat plantenziektes op te sporen en een vaccin tegen een specifieke tomatenziekte. Deze worden beide internationaal ingezet door laboratoria en professionele telers.

DCM heeft eigen filialen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland en partnerships in talrijke andere landen waardoor de producten wereldwijd worden verdeeld.