ONDERNEMEND STADSHART TURNHOUT Erik Van Geirt (HOT-e), Joost Maes (Vibo De Ring), Sébastien Hendrickx (OST), Lien Cools (Turnova) en de schepenen Kelly Verheyen en Stijn Adriaensens dompelen zich alvast onder in de kerstsfeer. — © Guy Van Nieuwenhuysen

Handelaars dompelen stad in kerstsfeer. “We koppelen het warme aan het commerciële”

U herinnert het zich misschien niet meer, maar terwijl vorig jaar de Wintermarkt in Turnhout werd opgebouwd, was er tijdens het shoppingweekend in de winkelstraten weinig kerstsfeer op te snuiven. Dat moet anders, beseffen de handelaars. Ze verklappen ons hoe ze dat aanpakken.

Ondernemend Stadshart Turnhout, dat eigenaars, handelaars en horeca in het centrum van Turnhout vertegenwoordigt, zorgt ervoor dat ook de Turnhoutse winkelstraten de kerstsfeer als nooit tevoren uitstralen. “We hebben driehonderd kerstbomen, versierd door de plantenzaak Rimboe uit de Herentalsstraat, in het centrum geplaatst”, zegt voorzitter Sébastien Hendrickx. “We hernemen ook onze kraslotenactie, die vorig jaar veel succes had. We hebben een prijzenpot van 4.750 euro. Met de krasloten kan je van 5 tot 500 euro winnen.”

Welke handelaars deelnemen, staat op de website www.turnhoutcityguide.be. Op deze site vind je binnenkort ook welke winkels open blijven op zondag 24 december, om klanten de kans te bieden nog enkele last-minute inkopen te doen. Tijdens de shoppingweekends zijn de winkels open op zondag 10 en 17 december. Die dagen is er ook veel kerstanimatie, waaronder een kerstmannenorkest.

Mini-kerstmarkt voor goed doel

Over een week start de opbouw van de Wintermarkt, maar daarop wachten de handelaars niet. Van vrijdag 8 tot zondag 10 december bouwen ze op de Grote Markt hun eigen mini-kerstmarkt. “Het is een initiatief van HOT-e, de evenementenpoot van de Turnhoutse horeca”, zegt Erik Van Geirt van Stadscafé en Leffe Café. “We hebben een deejay besteld om deze kleine kerstmarkt op te vrolijken.”

De leerkrachten van Vibo De Ring baten er een drank- en hapjeskraam uit. De school staat al enkele jaren in voor de inrichting van de wintertuin op de Wintermarkt en wil met de opbrengst van de mini-kerstmarkt enkele schooluitstappen voor de leerlingen goedkoper maken.

Het is kersttijd. We kopen dus niet alleen geschenken, we delen ze ook uit. Zaterdag 9 december komt daarom de pakjestruck van radiozender Joe naar de Grote Markt. De pakjestruck is een goededoelenactie. Op digitale wijze kan je pakjes van 10, 20 of 30 euro aankopen, die aan kinderen in armoede zullen worden geschonken. “De verdeling is in handen van de vzw Kindergeluk, maar we hebben deze in contact gebracht met de Turnhoutse welzijnsorganisaties, zodat de pakjes zeker terechtkomen bij Turnhoutse kinderen die in armoede leven”, zegt schepen van Welzijn Kelly Verheyen (Vooruit).

Selfies met Metejoor

Joe interviewt die zaterdag diverse mensen die zich in Turnhout inzetten voor de strijd tegen armoede, maar de zender brengt ook enkele publiekstrekkers mee. Metejoor en Margriet Hermans en dochter Celien komen zeker. Niet om te zingen, maar ze maken wel veel tijd vrij voor het nemen van selfies.

“We verbinden het warme aan het commerciële”, zegt schepen van Centrummanagement en Toerisme Stijn Adriaensens (N-VA). “We zijn dé shoppingstad van de Kempen en dat mogen we tonen.” Diverse ondernemers nemen ook eigen initiatieven. Zo bouwt Mister Spaghetti tijdens de kerstperiode de veranda om tot een sfeervolle gedecoreerde ruimte, waar je aan hoge steigerhouten tafels kunt genieten van een drankje of een tapasbord. “Mister Spaghetti steunt het initiatief van stad Turnhout om de stad te transformeren tot een kerstparadijs”, zegt zaakvoerder Veerle Jacobs. “In onze Jingle Hut kunnen de bezoekers warm en droog genieten van de betoverende kerstsfeer.”