Collectief wonen zit al langer in de lift en trekt jong en oud aan. Het is een woonvorm waarbij je over je eigen huis en tuin beschikt en daarnaast een aantal extra’s deelt met de buren. In Olen zullen de bewoners van het project, naast hun eigen woning en privétuin, samen kunnen genieten van een zwemvijver en grote groene buitenruimte. De bestaande schuur, die vermeld wordt op de inventaris van onroerend erfgoed, werd omgetoverd tot een gemeenschappelijke binnenruimte die gebruikt kan worden als thuiswerkplek, voor een burenetentje of een gemeenschappelijke bibliotheek. Hierin werd ook een sauna met sanitair ondergebracht.
Niet alleen de idee achter het collectieve wonen, maar ook de duurzaamheid van het project trok de nieuwe bewoners aan. Er werd gekozen voor bijna-energie-neutrale woningen opgetrokken uit hout en CLT (Cross Laminated Timber) met duurzame energievoorzieningen. De bewoners delen samen een elektrische auto, die voorzien wordt door Heem. “We weten dat ecologie en duurzaamheid, ook in het wonen, steeds belangrijker worden. We beschouwen het als onze plicht om ook in het ontwerp van nieuwe woningen hier maximaal op in te zetten”, aldus Joeri Bal, CEO van Heem.
Heem is pionier in de ontwikkeling van collectieve woonprojecten in Vlaanderen volgens het sleutel-op-de-deur principe. Het bedrijf specialiseerde zich de afgelopen 10 jaar in collectieve woonprojecten. In 2017 won Heem de Onroerenderfgoedprijs Vlaanderen voor haar realisatie van het collectieve woonproject Kasteel Boterberg in Kalmthout. Andere realisaties zijn onder andere D_factory in Deurne, Qville in Essen, De Academie in Turnhout en Kadans in Wijnegem. De collectieve woonprojecten van Heem kenmerken zich door het extra comfort van de gemeenschappelijke delen, de architectuur en erfgoedwaarde van de gebouwen, de tuinontwerpen en de duurzaam opgebouwde woningen.