Henco werkt samen met Cooleos Henco werkt samen met het Olense Cooleos. Foto: Cooleos

Henco en Cooleos slaan handen in elkaar voor nieuw lokaal investeringsproject

Henco startte in april met de productie van voorgeïsoleerde buizen. De Herentalse buizenfabrikant heeft daarvoor de handen in elkaar geslagen met het Olense Cooleos, dat het project koeltechnisch ondersteunt.

Recent kondigde Henco aan dat het vanaf april met de productie van voorgeïsoleerde buizen startte. Hiervoor wordt 10 miljoen geïnvesteerd in een nieuwe schuimlijn in Herentals. Die zou in de eerste fase een 15-tal extra jobs opleveren.

Henco koos voor Cooleos uit Olen om dit project koeltechnisch te ondersteunen. “Als toonaangevende en lokale leverancier van industriële koelinstallaties zijn we verheugd om Henco te kunnen ondersteunen bij hun duurzaamheidsinspanningen. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe lokale bedrijven samenwerken voor een groenere toekomst”, luidt het bij Cooleos

Natuurlijke koudemiddelen

“Bij Cooleos geloven we sterk in de kracht van natuurlijke koudemiddelen. Daarom hebben we Henco geadviseerd om te kiezen voor ammoniak (NH₃) in de koelinstallatie voor hun nieuwe schuimproductieenheid,” verklaart Michel Govaerts, CEO van Cooleos.

“Deze natuurlijke koudemiddelen hebben een minimale impact op het milieu,” bevestigt Yannick Compagnie, manager schuimafdeling bij Henco. “Ze dragen bij aan de vermindering van broeikasgassen en zijn in lijn met onze visie op duurzaamheid. Verder zijn ze betrouwbaar en efficiënt, wat essentieel is voor onze industriële toepassingen.”

Lokaal succesverhaal

De koelinstallatie bij Henco gaat weliswaar verder dan alleen koelen. “De warmte die vrijkomt tijdens het proces, wordt voor 100% teruggewonnen en gebruikt voor verwarming van de productiehal. Zo zorgen wij niet alleen voor duurzame energiebesparing en verlaagde energiekosten, maar zorgen we samen met Henco voor een juiste oplossing die zowel economisch als ecologisch verantwoord is.”

“Wat dit project extra bijzonder maakt, is de uitgebreide screening die we samen met Henco hebben uitgevoerd. Onze technische experts hebben vanaf het ontwerpstadium met de klant meegedacht. We hebben out-of-the-box oplossingen verkend en innovatieve ideeën geïmplementeerd om de duurzaamheid te maximaliseren.”

“We zijn trots op onze rol als kennispartner voor Henco”, aldus Michel Govaerts. “Samen hebben we niet alleen een efficiënte koelinstallatie gerealiseerd, maar ook een duurzame oplossing die verder gaat dan conventionele technologieën.”