Jeni Real Estate Kristof Van den Brande Kristof Van den Brande

Hennepplantage op voormalige Philips-site in Turnhout

Projectontwikkelaar Jeni Real Estate uit Turnhout heeft op de voormalige Philipssite een hennepplantage aangelegd. Er werd een oppervlakte van meer dan 1 ha ingezaaid. Hennep heeft een luchtzuiverende werking, en kan na de oogst ook verwerkt worden als milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Jeni kocht vorige zomer de site van 19 ha, waar Signify en de Open Manufacturing Campus gevestigd zijn, om het te ontwikkelen tot een bedrijventerrein met focus op een efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte.

Op de site was donderdagmiddag een tractor aan het werk om de grond voor te bereiden en de zaadjes te planten. De grond zal er over enkele maanden al helemaal anders uitzien. Hennep groeit tot 4 meter hoog op 100 dagen tijd. De plant zuivert de lucht door tijdens de groei grote hoeveelheden CO2 om te zetten in zuurstof. 1 hectare aan hennep kan tot 22 ton CO2 opslaan.

Het gaat om legale landbouwgewassen die goedgekeurd zijn door de Europese Commissie. Deze variant bevat weinig tot geen THC (<0,3%), wat wil zeggen dat de plant geen psychoactieve stoffen bevat. Om dit aan passanten duidelijk te maken, zal er volgende week een informatief bord geplaatst worden bij de plantage.

"De plant haalt heel veel co2 uit de lucht. Het heeft ook een zuiverende waarde voor de ondergrond. En als derde voordeel kunnen de stengels van de hennep gebruikt worden als basismateriaal voor kalkhennep. Dit isolatiemateriaal kent zijn opmars in de bouwsector, en we vonden het onze rol als projectontwikkelaar om hier actief een rol in te spelen om dat proces te promoten", zegt Kristof Van den Brande, algemeen directeur projectontwikkeling van Jeni Real Estate.

"Als projectontwikkelaar kan je vandaag niet niet bezig zijn met duurzaamheid. Voor Jeni is duurzaamheid in eerste instantie wat we in onze core business doen. Dat is opkopen van oude gebouwen, ze vaak ook slopen, en daarna de grond efficiënt ontwikkelen tot een compacter bedrijventerrein waar er plaats is voor meerdere bedrijven in plaats van 1 bedrijf."