HL Bikes Henri Foto: AF

Henri Lia viert één jaar HL Bikes: “Er mag niks kraken of piepen aan een fiets”

Henri Lia is gepassioneerd door fietsen. Daarom richtte hij exact een jaar geleden HL Bikes op in Mol-Rauw. De jonge ondernemer verkoopt niet alleen fietsen. In zijn atelier herstelt hij ook tweewielers van alle merken. “Dat doen grote dealers niet.”

Henri Lia heeft een grote passie: fietsen. De 35-jarige Mollenaar is letterlijk van ’s morgens tot ’s avonds met tweewielers in de weer. “Enkele jaren geleden besliste ik om met de fiets naar het werk in Lommel te gaan. Ik kocht een koersfiets voor mijn woon-werkverkeer en toen kreeg ik de smaak te pakken.”

Net als zovelen maalt Henri Lia flink wat kilometers af op de fiets of op de rollen en kijkt hij ook steevast naar de koers op televisie. De Mollenaar ging evenwel nog een flinke stap verder. “Ik besloot om opnieuw naar school te gaan en via avondonderwijs fietshersteller te worden. Ik volgde die driejarige cursus bij CVO Kempen in Mol. Aan de opleiding was geen stage verbonden, maar vrienden en familie riepen vaak mijn hulp in voor reparaties aan hun fietsen en zo kreeg ik al de nodige praktijkervaring.”

Na zijn fulltime job in de betonindustrie repareerde Henri Lia steeds meer fietsen, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van HL Bikes. De garage van zijn woning aan de Heiloopweg in Mol-Rauw richtte Henri in als herstelatelier.

“Sinds een jaar is HL Bikes inderdaad officieel mijn bijberoep. Ik had een grote garage ter beschikking waardoor ik gelukkig geen grote investeringen moest doen om mijn zaak op te starten. Aan de werkbank en al het materiaal hing natuurlijk wel een prijskaartje, maar een ruimte had ik dus al ter beschikking.”

In zijn herstelatelier repareert Henri fietsen van alle merken. Foto: AF

HL Bikes bleek meteen een schot in de roos te zijn. “Het gaat inderdaad beter dan verwacht”, glundert de Mollenaar. “In mijn eerste jaar verkocht ik al twintig fietsen, terwijl ik eigenlijk de helft voor ogen had. Mensen kunnen bij mij terecht voor koersfietsen, mountainbikes, gewone stadsfietsen en ook elektrische fietsen van Jools Bikes, MMR en Argon 18.”

“Daarnaast voer ik herstellingen uit aan fietsen van alle merken. Dat is een grote troef, want dat doen grote dealers niet. Die service weten mijn klanten duidelijk te appreciëren, net als de kleinschaligheid. Ik werk alleen op afspraak en kleine reparaties probeer ik meteen ter plekke uit te voeren. Wanneer ik onderdelen moet bestellen, duurt de herstelling uiteraard wat langer want aan sommige onderdelen zijn wachttijden verbonden.”

Het klantenbestand van HL Bikes bestaat niet alleen meer uit vrienden en familie van Henri. “Mensen uit de buurt weten mij natuurlijk te vinden, maar ik krijg ook klanten uit Balen en Dessel over de vloer. Mensen beseffen trouwens steeds meer dat een goed onderhouden fiets bijdraagt tot de veiligheid. Een goed afgestelde koersfiets bolt ook veel beter.”

Zijn liefde voor de fiets uit zich bij Henri Lia uiteraard ook bij HL Bikes. Hij neemt zijn werk heel serieus en heeft oog voor detail. “Er mag niks kraken of piepen aan een fiets. Daar kan ik echt niet tegen. Een tweewieler gaat hier pas buiten als ik alles heb nagekeken en/of gerepareerd.”

www.hl-bikes.be